Ga naar de inhoud

Samengestelde woorden: Taalnazi versus SEO – Hoe belangrijk is de (on)juiste schrijfwijze voor SEO?

  • door
eigen bedrijf - Tekst en letters - samengestelde woorden

Ik ben een echte taalnazi – ik corrigeer teksten en zorg dat er geen enkele fout meer in staat. Ik corrigeer echter ook websiteteksten (geschreven door zowel tekstschrijvers als ondernemers zelf) en vooral bij die teksten merk ik dat er fouten in staan. Samengestelde woorden worden regelmatig als twee losse woorden geschreven.

Samenstellingen of samengestelde woorden

Twee woorden die je aan elkaar schrijft noem je ook wel samengestelde woorden; manuscriptbeoordeling, tekstcorrectie, coronacrisis, televisieprogramma… Het zijn allemaal samengestelde woorden, ook wel samenstellingen genoemd.

Nederlandse teksten staan vaak vol met samengestelde woorden. Waar in de Engelse taal deze woorden los van elkaar geschreven worden, is dat in de Nederlandse taal (meestal) niet zo. Toch staan deze woorden regelmatig los van elkaar geschreven, wellicht door de invloed van de Engelse taal. Ook de spellingscontrole van Word kent niet alle samenstellingen waardoor een samengesteld woord vaak – ten onrechte – los geschreven wordt. Maar hoe gebruik je samengestelde woorden online, bijvoorbeeld op je website?

Zoekwoorden

Voordat een webtekst geschreven wordt, wordt er vaak een zoekwoordenonderzoek gedaan. Ook in de zoekbalk van Google kun je zien naar welke woorden of welke woordcombinaties er vaak gezocht wordt. Daar zul je zien dat samengestelde woorden vaak als twee losse woorden ingetypt worden. Gelet op SEO lijkt het dan aantrekkelijker om deze woorden in je tekst ook als losse woorden te gebruiken, omdat daar vaker op gezocht wordt.

Samengestelde woorden in online teksten

Maar hoe moet je die samengestelde woorden nu gebruiken? Gebruik jij op je website de juiste spelling (tekstcorrectie), wat professioneel overkomt? Of gebruik jij liever de meestgezochte zoektermen waarbij gebruikers samengestelde woorden vaak los van elkaar schrijven? (tekst correctie)

Voor wie schrijf jij je teksten? Schrijf je je teksten voor Google, of voor je (nieuwe) klanten? Uiteindelijk is het doel van je teksten (waarschijnlijk) om nieuwe klanten aan te trekken. Zorg daarom dat de tekst leesbaar en professioneel overkomt. Met een goed geschreven tekst laat jij je klanten zien dat je kwaliteit belangrijk vindt.

Een lezer haakt eerder af als er fouten in de teksten staan – en dat wil je niet. Dat hangt immers samen met het conversiepercentage waarop Google jouw website ook beoordeelt.

Bovendien wordt Google steeds slimmer, ook wat betreft de Nederlandse taal. Google hecht meer en meer waarde aan een goede inhoud van een tekst en daar hoort ook juiste spelling bij. Ook wordt Google steeds slimmer, waardoor je vooral op de langere termijn profijt gaat hebben van een juiste spelling. Google beloont jouw website door je hoger te ranken als je de juiste spelling gebruikt – ook al is de juiste spelling niet gelijk aan de meestgezochte zoekterm. De verwachting is dat het algoritme van Google in de toekomst taalfouten steeds beter gaat herkennen. Staan er taalfouten op je website, bijvoorbeeld een onnodige spatie in een woord dat aan elkaar geschreven had moeten worden? Dan kan Google je daarop afstraffen. Fouten in je teksten betekenen voor Google dat je teksten van mindere kwaliteit zijn dan foutloze teksten.

Advies

Mijn advies? Gebruik zowel het samengestelde woord als de twee losse woorden, maar verwerk die wel op de juiste manier in de tekst.

Voorbeeld: tekstcorrectie & tekst correctie

Tekstcorrectie nodig? Ik help je graag met de correctie van jouw tekst

Het door elkaar gebruiken van het samengestelde woord met en zonder spatie is niet consequent, waardoor de tekst  slordig en minder betrouwbaar overkomt.

Op die manier maak je gebruik van het foute zoekwoord, maar blijft de tekst leesbaar en professioneel.

Dus, volgens de taalpurist in mij, uiteindelijk gebruik je alleen maar correcte spelling; het samengestelde woord gebruik je in de juiste vorm, en de twee losse woorden gebruik je op een andere maar correcte manier in de tekst. Op die manier heb je én een correcte tekst én worden aantrekkelijke zoekwoorden gebruikt.

Schrijf jij zelf je teksten, maar twijfel je soms aan de spelling van een woord? Ben jij ervan overtuigd dat je foutloos schrijft, maar kom je soms toch nog een foutje tegen? Wil je weten hoe goed jouw teksten zijn? Vraag dan nu een gratis scan aan voor jouw e-book, nieuwsbrief, website of manuscript en ik geef je minimaal drie tips zodat jouw tekst nog beter wordt.

Ja, ik wil die gratis scan!