Ga naar de inhoud

Schrijf je ‘Kerstmis’ met een hoofdletter?

  • door
Schrijf je Kerstmis met een hoofdletter?

Schrijf je ‘Kerstmis’ met een hoofdletter? Schrijf je ‘Pasen’ met een hoofdletter? En is het ‘Sinterklaasfeest’ of ‘sinterklaasfeest’?

Officiële spellingsregels

Namen van gedenkdagen, religieuze feesten en formele feestdagen krijgen een hoofdletter volgens de officiële spelling van het Groene Boekje en Van Dale. Denk aan Pasen, Hemelvaart, Vaderdag en Suikerfeest. Echter worden, volgens de officiële spelling, informele feestdagen met een kleine letter geschreven. ‘Kerstmis’ (religieus feest) schrijf je daarom met een hoofdletter , maar ‘eerste kerstdag’ (informele feestdag) en ‘kerst’ (ingekorte vorm) niet. Datzelfde geldt voor ‘Pasen’ en ‘eerste paasdag’.

Het is echter lastig om vast te stellen wat een formele en wat een informele feestdag is. Want waarom is ‘Kerstmis’ een officieel feest, maar ‘eerste kerstdag’ – de eerste dag waarop Kerstmis elk jaar gevierd wordt – geen officiële feestdag? Als voor iemand ‘Kerstmis’ net zo’n belangrijk feest is als ‘Eerste Kerstdag’, dan is er niets mis mee om ook die dag met hoofdletters te schrijven. Als je in een tekst wilt benadrukken, dat die dag belangrijk is, schrijf het dan gerust met hoofdletters.

Er zijn veel samenstellingen die te maken hebben met feestdagen. Deze samenstellingen schrijf je niet met een hoofdletter. Denk aan kerstboom, moederdagcadeau en sinterklaasgedicht. Deze woorden schrijf je niet met een hoofdletter.

Hoofdletters van feestdagen in een tekstcorrectie

Maar hoe ga ik, als tekstcorrector, om met de spelling van namen van feestdagen? In elk geval zal ik me houden aan de taalregel waar vrijwel iedereen het over eens is: Kerstmis schrijf je met een hoofdletter. Staat in de tekst die ik moet corrigeren overal ‘Eerste Kerstdag’ met een hoofdletter geschreven? Dan laat ik dat zo staan. Staat ‘eerste kerstdag’ overal met een kleine letter? Ook prima. Wordt het in een tekst willekeurig met hoofdletters of kleine letters geschreven? Dan vraag ik het na bij de opdrachtgever. Voor mij maakt het niet uit of het met kleine letters of hoofdletters geschreven staat; als het overal maar op dezelfde manier geschreven staat.

Schrijf je ‘Kerstmis’ met een hoofdletter?

Ja, je schrijft Kerstmis altijd met een hoofdletter. Of je de namen van de informele feestdagen ook met een hoofdletter wilt schrijven, dat kun je zelf kiezen. Maar let op; wees wel consistent. Maak een keuze of je informele feestdagen met hoofdletters schrijft, of juist niet.

Schrijf jij zelf je teksten, maar twijfel je soms aan de spelling van een woord? Ben jij ervan overtuigd dat je foutloos schrijft, maar kom je soms toch nog een foutje tegen? Wil je weten hoe goed jouw teksten zijn? Vraag dan nu een gratis scan aan voor jouw e-book, nieuwsbrief, website of manuscript en ik geef je minimaal drie tips zodat jouw tekst nog beter wordt.

Ja, ik wil die gratis scan!