Ga naar de inhoud

Schrijfoefeningen; zo blijf jij in een schrijfflow

  • door
schrijfoefeningen - teksten corrigeren

Op sommige dagen schrijf je een paar fantastische hoofdstukken, op andere dagen komt er niets fatsoenlijks uit je pen (of uit je toetsenbord) en zit je maar naar dat lege vel papier of een knipperende cursor te kijken.

Hemingway: “There’s no rule on how it is to write… Sometimes it comes easily and perfectly. Sometimes it is like drilling rock and then blasting it out with charges.”

Het werkt niet voor elke schrijver, maar misschien kun jij met dagelijkse schrijfoefeningen ervoor zorgen dat je in een schrijfflow blijft. Dat betekent niet dat je elke dag verder moet schrijven aan je manuscript, maar wel dat je elke dag schrijft. Maar wat kun je dan schrijven? Ik geef je hieronder zes tips voor schrijfoefeningen!

Schrijfoefeningen om in een schrijfflow te blijven

  1. Schrijf (of herschrijf) een stukje van je manuscript in een andere vorm. Schrijf je normaal gesproken als alwetende verteller in de derde persoon? Probeer dan nu eens in de ik-vorm te schrijven.
  2. Schrijf een brief aan je hoofdpersoon, of een andere persoon in het boek.
  3. Heb je onlangs een bijzonder/spectaculair/bewonderenswaardig verhaal gehoord van iemand? Schrijf het eens op!
  4. Zet een timer en begin met schrijven. Let niet op spelfouten, interpunctie of wat dan ook. Schrijf gewoon op wat in je opkomt, net zolang tot de timer gaat.
  5. Schrijf over je hoofdpersoon een stuk dat niet in het verhaal voorkomt, maar waardoor jij je hoofdpersoon beter leert kennen. Denk aan levensveranderende gebeurtenissen, of aan een vakantie of diploma-uitreiking.
  6. Schrijf over een bijzondere plaats waar je bent geweest en schrijf elk detail op dat je je herinnert. Alles kan een bijzondere plaats zijn voor jou, zowel de wereldberoemde beelden van Paaseiland, als de toren van Pisa, als het stadspark bij jou in de buurt.

Weet jij nog een goede oefening om in een schrijfflow te blijven?