Ga naar de inhoud

4 redenen om mee te doen aan een schrijfwedstrijd

  • door
betere schrijver worden - schrijfwedstrijd - schrijfwedstrijden

Het maakt niet uit hoever je bent in je schrijverscarrière; je kunt altijd meedoen aan schrijfwedstrijden. Je kunt op verschillende manieren profiteren van het meedoen aan een schrijfwedstrijd, afhankelijk van de voorwaarden. Ik geef je vier redenen om mee te doen.

Je weet waar je staat

Bij schrijfwedstrijden krijg je soms te horen op welke plaats je bent beland. Maar een prijs zegt niet altijd iets. Als jij op een shortlist van een wedstrijd belandt en daardoor bij de beste tien verhalen behoort, weet je dat je goed bezig bent. Als je dan uiteindelijk niet de winnaar wordt, betekent dat niet dat jouw verhaal (veel) slechter is dan dat van de winnaar. Of de winnaar nu gekozen wordt door een of meerdere juryleden, of door een groot publiek; iedereen heeft een eigen mening over een boek. Niet iedereen kan elk boek leuk vinden. Bij een andere jury was jouw verhaal waarschijnlijk op een andere plaats beland.

Als je op een shortlist belandt, weet je in elk geval al dat je goed bezig bent!

Je weet wat je kunt verbeteren

Bij sommige schrijfwedstrijden krijgt elke deelnemer feedback op (een deel van) zijn verhaal. Dankzij deze feedback weet je precies waar je goed in bent en wat je verbeterpunten zijn.

Je oefent je schrijfvaardigheden

Het is sowieso goed om af en toe mee te doen met een schrijfwedstrijd. Je hoeft niet mee te doen om te winnen, maar je kunt ook meedoen om je schrijfvaardigheden te verbeteren. Hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt!

Je kunt (iets) winnen

De prijs voor de winnaar hangt af van de wedstrijd. Is het een geldbedrag? Is het een publicatie? Zijn er meerdere winnaars en worden alle verhalen in een bundel geplaatst? Het kan allemaal. Voor elke wedstrijd geldt dat je in elk geval meer naamsbekendheid zult krijgen als je wint. Meer naamsbekendheid zorgt natuurlijk voor een betere verkoop van (toekomstige) boeken. Dat is altijd een voordeel!

Benieuwd welke voor welke schrijfwedstrijden er binnenkort deadlines zijn? Schrijven Online heeft een lijst op de website staan!

Heb jij weleens meegedaan aan een schrijfwedstrijd?