Ga naar de inhoud

Meedoen aan schrijfwedstrijden? Ik geef je 6 tips!

  • door
betere schrijver worden - schrijfwedstrijd - schrijfwedstrijden

Niet iedereen die meedoet aan schrijfwedstrijden doet mee om te winnen. Sommige schrijvers doen mee om hun schrijfvaardigheden te verbeteren of om van feedback te leren hoe ze nóg beter kunnen worden. Wil jij meedoen aan schrijfwedstrijden? Ik geef je zes tips om een goede indruk achter te laten en de kans om te winnen te vergroten.

Tip 1: Doe mee

Het maakt niet uit hoever je bent in je schrijverscarrière; je kunt altijd meedoen aan een schrijfwedstrijd. Als je niet meedoet, kun je ook niet winnen. Maar let op; doe alleen mee als je je kunt vinden in de voorwaarden.

Is de hoofdprijs een geldbedrag? Of is het professionele feedback? Is de hoofdprijs dat je boek wordt uitgegeven? Dat klinkt natuurlijk goed! Maar wat gebeurt er dan met het auteursrecht? Ben je verplicht om zelf een aantal boeken te kopen?

Denk over al deze voorwaarden na voordat je meedoet met de wedstrijd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de prijs niet wilt als je wint…

Tip 2: Houd je aan de regels

Over het algemeen zijn de verhalen voor schrijfwedstrijden redelijk kort. Vaak mag een ingestuurd verhaal maximaal 15.000 woorden hebben. Ga daar niet overheen! Heb je meer dan 15.000 woorden? Schrap dan nutteloze zinnen of woorden (die je sowieso niet zou moeten hebben) en zorg dat je onder die 15.000 woorden komt.

Is er een bepaald thema wat je moet gebruiken? Of is er een verplichte openingszin? Gebruik deze dan! Moet je het verhaal in een Word-document zonder opmaak sturen, of moet je een korte biografie van jezelf bijvoegen? Doe dat dan ook!

Als je je niet aan de regels houdt, zul je de wedstrijd nooit winnen – en zul je ook niet serieus genomen worden als schrijver, hoe goed je verhaal ook is.

Tip 3: Bedenk iets origineels

Is er een bepaald thema of genre bij de schrijfwedstrijd? Houd je daar dan aan, maar wees creatief! Je zult niet opvallen als jouw verhaal zich op dezelfde locatie afspeelt als bijna alle andere inzendingen (bijvoorbeeld op het strand of bij het zwembad, bij een zomers verhaal). Blijf binnen een thema, maar zorg dat je met originele invalshoeken komt. Op die manier val je meer op!

Tip 4: Zorg dat je ruim op tijd klaar bent

Wanneer is de deadline van de wedstrijd? Zorg dat je ruim voor die datum klaar bent met je verhaal! Als jij op donderdagavond om 20.00 de laatste woorden schrijft en de deadline is om 23.59, dan heb je nauwelijks de tijd om je eigen verhaal nog eens door te lezen… Zorg dat je ruim van tevoren klaar bent, zodat je het nog meerdere keren door kunt lezen, het verhaal door anderen kunt laten (voor)lezen, of het manuscript kunt laten corrigeren.

Tip 5: Laat je tekst corrigeren

Hoewel een jurylid bij een schrijfwedstrijd hoogstwaarschijnlijk niet over één foutje zal vallen, laat je wel een veel betere indruk achter als je tekst zo goed als foutloos is. Zelfs als je verhaal goed is, dan zullen eventuele fouten in een tekst toch – onbewust – een negatievere indruk achterlaten waardoor de kans om te winnen kleiner wordt. Mocht je verhaal gepubliceerd worden dan zal er waarschijnlijk nóg een redactie- of correctieronde overheen gaan, maar een tekst leest veel fijner als er geen fouten in staan. Als een tekst fijner leest, dan is de kans natuurlijk groter dat je wint!

Tip 6: Zorg dat je een professionele indruk achterlaat

Eigenlijk is dit een tip die enkele van bovenstaande tips combineert.

In de jury’s van schrijfwedstrijden zitten vaak uitgevers, redacteuren, andere schrijvers of lezers uit de doelgroep. Iedereen in de jury heeft contacten in de uitgeefwereld. Zelfs als je niet zou winnen, wil je natuurlijk wel een goede indruk achterlaten – bijvoorbeeld door een origineel, foutloos verhaal waarbij jij professioneel bent overgekomen door je aan de voorwaarden en regels te houden. Je wilt indruk maken op de juryleden, zodat ze jouw naam onthouden.

Benieuwd welke voor welke schrijfwedstrijden er binnenkort deadlines zijn? Schrijven Online heeft een lijstje op de website staan!

Meer tips om een kort verhaal te schrijven (voor een schrijfwedstrijd)? Lees: schrijftips voor een kort verhaal