Ga naar de inhoud

Sneltoetsen in Word – voor schrijvers

  • door
engelse werkwoorden vervoegen in het nederlands - sneltoetsen in word

In een eerdere blog deelde ik de meest bekende – en door mij veel gebruikte – sneltoetsen in Word. Maar er zijn er nog veel meer! In deze blog lees je welke sneltoetsen je kunt gebruiken. (En nee, ik benoem echt niet alle bestaande sneltoetsen…)

CTRL + B, CTRL + I, CTRL + U – dikgedrukt, cursief en onderstreept

De meeste schrijvers kennen deze sneltoetsen wel, maar niet iedereen heeft ze vaak nodig. Want hoe vaak lees jij een onderstreept of een dikgedrukt woord in een manuscript? Ik zelden. Een cursief woord kom ik nog weleens tegen. Wil je wel de opmaak van een woord veranderen? Gebruik CTRL + B om het woord dikgedrukt te maken, CTRL + I om het woord cursief te maken en CTRL + U om het woord te onderstrepen.

CTRL + X, CTRL + C en CTRL + V – knippen, kopiëren en plakken

Stel: in je manuscript staat een alinea die je wilt verplaatsen. Dan hoef je deze niet over te typen! Selecteer de hele alinea. Druk daarna op CTRL + X. De alinea is nu ‘geknipt’, wat betekent dat je deze ergens anders kunt plakken – daarvoor gebruik je CTRL + V. Wil je in plaats van de alinea te ‘knippen’ deze op de eerder plaats ook laten staan. Dan kun je de alinea kopiëren (met CTRL + C) in plaats van ‘knippen’.

Home en End

Als je er halverwege een zin achter komt dat er helemaal vooraan iets staat wat je wilt veranderen, dan hoef je daar niet met de pijltjes naartoe! Met Home springt de cursor vanzelf naar vooraan de regel – door op End te drukken gaat de cursor juist naar het eind van de regel.

CTRL + N – nieuw document openen

Soms is het handig om in twee bestanden te werken, bijvoorbeeld één bestand met je manuscript en één bestand met je outline of andere aantekeningen. Heb je alleen je manuscript openstaan en wil je een nieuw bestand openen? Door op CTRL + N te drukken wordt er een nieuw document geopend!

CTRL + H – vervangen

Na een tijdje schrijven besluit je dat je je (hoofd)personage tóch een andere naam wil geven; met CTRL + H kun je een woord (of naam) eenvoudig vervangen door een ander woord (of naam).

Kende jij deze sneltoetsen in Word al? En welke sneltoetscombinaties gebruik je ook echt?