Ga naar de inhoud

Handige sneltoetsen als je schrijft in Word

  • door
engelse werkwoorden vervoegen in het nederlands - sneltoetsen in word

Vrijwel alle manuscripten die ik nakijk zijn geschreven in Word. Helaas zijn niet alle schrijvers op de hoogte van de sneltoetsen (of handige functies) in Word waarmee je efficiënter kunt werken. Dit is niet alleen onhandig bij het nakijken van het manuscript, maar het is ook onhandig voor de schrijver! Voor sommige schrijvers zijn onderstaande sneltoetsen bekend, andere schrijvers zouden hier heel veel aan kunnen hebben.

Ctrl + Enter

Door Ctrl en Enter tegelijkertijd in te drukken springt Word automatisch naar een nieuwe pagina waar je verder kunt typen. Je hoeft dus niet (bijvoorbeeld) achttien keer op Enter te drukken om op de volgende pagina bovenaan verder te kunnen typen.

Ctrl + E

Met Ctrl + E wordt een tekst (bijvoorbeeld een titel van een hoofdstuk) automatisch in het midden van de pagina uitgelijnd. Het is niet nodig om zelf veelvuldig op de spatiebalk te drukken om je hoofdstuktitel exact in het midden van de regel te krijgen. In de meeste gevallen staat hiervoor ook een knop bovenaan op de werkbalk. Wil je een volgende regel weer aan de linkerkant van de pagina beginnen? Dan gebruik je de sneltoetscombinatie Ctrl + L.

Ctrl + S

Vergeet je niet om regelmatig je manuscript op te slaan? En dan bedoel ik niet alleen aan het eind van de dag als je het document afsluit. Door regelmatig op Ctrl + S te drukken wordt je manuscript elke keer opgeslagen. Wil je het opslaan in een ander bestand? Bijvoorbeeld als je een nieuwe versie hebt geschreven maar je de oude versie wel wilt bewaren? Gebruik dan F12, om het op te slaan in een nieuw document.

Ctrl + F

Ben je op zoek naar iets in je tekst, maar kun je het niet meer vinden? Via de optie ‘Zoeken’ kun je het woord dat je zoekt gemakkelijk vinden. De optie ‘Zoeken’ krijg je door Ctrl + F in te drukken.

Ctrl + Z

Stukje tekst getypt, maar toch niet tevreden? In plaats van het indrukken van de Backspace om het te verwijderen, kun je ook op Ctrl + Z drukken; je laatste actie (bijvoorbeeld het typen van een zin) wordt dan ongedaan gemaakt. Een zin weggehaald die je toch had willen laten staan? Gebruik deze sneltoetsen dan ook en je zin komt weer terug!

Ctrl + Home

Je bent (bijna) onderaan maar wat stond er ook alweer op de eerste pagina? Je hoeft niet helemaal naar boven te scrollen met je muis, of je pijltjestoetsen te gebruiken. Met Ctrl + Home ga je naar het begin van je document! Bovendien kun je met Ctrl + End snel naar het einde van je document.

Ctrl + Alt + H

Wil je iets markeren? Bijvoorbeeld om het later makkelijker terug te vinden? Selecteer dan de tekst waar het om gaat en druk tegelijkertijd op Ctrl + Alt + H. De geselecteerde tekst wordt dan gemarkeerd.

Ctrl + Shift + G

‘Ik weet niet hoeveel woorden mijn manuscript heeft, maar het zijn X pagina’s’, krijg ik weleens als reactie als ik vraag hoeveel woorden het manuscript heeft. In de meeste gevallen staat het onderaan je Word-document, maar als je het niet kunt vinden dan kun je gebruikmaken van Ctrl + Shift + G: woorden tellen. Je ziet dan niet alleen het aantal woorden, maar ook het aantal tekens (inclusief en exclusief spaties), alinea’s en regels.

Kende jij al deze sneltoetsen al? En maak je hier dan gebruik van?