Stop met het gebruik van veel uitroeptekens! Een uitroepteken is bedoeld om een zin nadruk te geven! Maar het wordt te veel gebruikt!! En dat is behoorlijk irritant!!! Geldt dit ook voor vraagtekens??? Ja!!!!
Vond jij bovenstaande alinea ook irritant om te lezen? Ik wel, in elk geval. En ik heb het zelf geschreven… Gelukkig gebruik ik normaal gesproken niet zoveel vraag- en uitroeptekens als in dit voorbeeld. Wel kom ik regelmatig (zakelijke) teksten tegen waarin deze leestekens veelvuldig worden gebruikt.
Lees in deze blog waarom je beter niet té veel vraag- en uitroeptekens kunt gebruiken in je zakelijke teksten of manuscript en hoe je deze leestekens wél kunt gebruiken.
Een WhatsAppbericht is anders dan een zakelijke tekst
Als jij in een WhatsAppbericht naar een kennis wilt laten weten dat je écht heel verbaasd bent (‘Echt waar????’) dan kun je het aantal vraagtekens zelf bepalen om te benadrukken hoe verbaasd je bent – of een emoticon gebruiken om je reactie te benadrukken. Het gebruik van uitroeptekens ligt anders bij deze berichtjes. Je mist bij deze gesprekken de sociale context van face-to-face-gesprekken, omdat je geen gezichtsuitdrukkingen ziet. Een uitroepteken kun je gebruiken om gemakkelijk en snel je enthousiasme over te brengen. Als je geen emoticons gebruikt dan komt een berichtje als ‘Oké.’ heel anders over dan ‘Oké!’. Ook in een korte e-mail komt een ‘Dank je!’ overtuigender over dan ‘Dank je’.
In privéteksten kan het bot overkomen als je punten in plaats van uitroeptekens gebruikt. Als je een felicitatie op een kaart schrijft, schrijf je dan ‘Gefeliciteerd! Fijne dag vandaag!’ of ‘Gefeliciteerd. Fijne dag vandaag.’?
In zakelijke teksten en manuscripten ligt dat anders. Natuurlijk mag je laten zien dat je enthousiast bent, maar als je erin doorslaat door meerdere (keren) uitroeptekens te gebruiken dan gaat het irriteren bij je lezers.
Vraagtekens en uitroeptekens
Een vraagteken plaats je aan het eind van een vragende zin. Een uitroepteken plaats je aan het eind van een zin waarin je iets roept. Je gebruikt een uitroepteken daarnaast ook bij een heftige emotie of als een zin in de gebiedende wijs staat. (Kijk uit!)
Uitroeptekens geven zelden meerwaarde aan een tekst. Als je tekst zelf nog niet genoeg enthousiasme uitdrukt, kun je deze beter nog eens doorlezen en herschrijven of misschien zelfs laten schrijven door iemand anders. Het plaatsen van meerdere uitroeptekens in een tekst lost het niet op.
Dit geldt ook voor vraagtekens; als er een vraagteken aan het einde van een zin staat dan is het duidelijk dat het een vragende zin is. Toch zie ik regelmatig vraagzinnen met meerdere vraagtekens voorbijkomen. Denken die mensen echt dat hun vraag belangrijker wordt als ze er extra vraagtekens achter zetten??? 😉
Tekstcorrectie is niet alleen het corrigeren van dt-fouten (ook al denken veel mensen dat wel). Het is ook het controleren van een goede interpunctie, oftewel het gebruik van leestekens.
Wanneer gebruik je een uitroepteken?
Een uitroepteken gebruik je om zinnen nog meer nadruk te geven. Een uitroepteken staat achter een zin die geroepen wordt.
Als je in een zakelijke tekst een uitroepteken gebruikt om een zin te benadrukken, dan zijn de woorden in de zin zelf blijkbaar niet overtuigend genoeg. De oplossing is dan niet om nóg meer uitroeptekens achter de zin te plaatsen, maar om je zin aan te passen.
Waarom je beter niet te veel uitroeptekens kunt gebruiken
- Het gebruik van meerdere uitroeptekens na een zin komt opdringerig over. Dit geldt overigens ook als je achter meerdere achtereenvolgende zinnen elke keer een uitroepteken plaatst.
- Je tekst komt schreeuwerig over.
- Meerdere uitroeptekens in een tekst vinden veel lezers irritant.
- Veel uitroeptekens zijn storend tijdens het lezen.
- Meerdere uitroeptekens achter elkaar zijn onnodig – ook bij het gebruik van één uitroepteken is duidelijk dat de zin een uitroep is of dat je blij of enthousiast bent.
- In spreektaal gebruik je het ook niet; als je in spreektaal elke zin uitroept dan word jij hees en wordt degene tegen wie je praat doof.
Wanneer gebruik je wel uitroeptekens?
Wanneer gebruik je dan wel een uitroepteken? Als ezelsbruggetje kun je onthouden dat je een uitroepteken alleen gebruikt als je gaat roepen of schreeuwen. Je gebruikt een uitroepteken daarnaast ook bij een heftige emotie of als een zin in de gebiedende wijs staat. (Pas op!)
Ook kun je een uitroepteken (in zeldzame gevallen) in een zin gebruiken als het écht een woord midden in de zin moet beklemtonen, als het bijvoorbeeld bewondering uitdrukt. (Voorbeeld: Het concert van de nog onbekende zangeres was binnen tien minuten (!) uitverkocht.)
Twijfel jij ook of je te veel uitroeptekens gebruikt? Wil jij weten of de teksten in bijvoorbeeld je e-book, nieuwsbrief of op je website goed genoeg zijn? Vraag dan nu een gratis scan aan en ik geef je minimaal drie tips zodat jouw teksten nog beter worden.