Een tekstcorrector haalt fouten uit een tekst. Daarbij kun je denken aan typfouten, taalfouten en spelfouten. Waar let ik als tekstcorrector op bij het corrigeren van een tekst?
Spelling en grammatica
Als tekstcorrector controleer ik de spelling van woorden (en als ik de correcte spelling niet (zeker) weet, gebruik ik daarvoor diverse hulpmiddelen). Als ik een tekst corrigeer, dan let ik op het hoofdlettergebruik en de interpunctie. Ik controleer bijvoorbeeld of aanhalingstekens op de juiste plaatsen staan en of ze op de juiste manier gebruikt worden.
Consistentie
Een correcte spelling en grammatica is niet het enige wat een tekst ‘foutloos’ maakt. Ik let daarnaast onder andere op nummering; klopt de volgorde en ontbreekt er geen getal? Ik kom regelmatig tegen dat (bijvoorbeeld) tip 6 gevolgd wordt door tip 8 – misschien dat tip 7 toch niet zo’n goede tip was, maar het is dan wel belangrijk om de nummers van de volgende tips aan te passen!
Als schrijver heb je het vaak niet door als er inconsistenties in je teksten staan. Bij een lezer kunnen deze inconsistenties er juist voor zorgen dat een tekst rommelig of amateuristisch overkomt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van getallen: schrijf je deze in cijfers of schrijf je deze uit? Maak een keuze hierin en wees consistent! Als je consistent bent kom je –onbewust – betrouwbaarder en professioneler over.
Waar let ik nog meer op als ik een tekst ga corrigeren?
Als ik een tekst ga corrigeren let ik ook nog op andere dingen; staan er bijvoorbeeld dubbele spaties tussen de woorden? Ook dit pas ik aan.
En weet jij wat jouw stopwoordje is? Onbewust heeft iedereen wel een of meerdere stopwoordjes. Als tekstcorrector zorg ik ervoor dat dat woord niet té vaak in een tekst staat. (Acht keer het woord ‘even’ in acht achtereenvolgende zinnen is bijvoorbeeld echt te veel. En ja, dit ben ik echt een keer tegengekomen.)