Ga naar de inhoud

Waarom is tekstcorrectie zo belangrijk?

  • door
boek laten nakijken - Tekst en letters - tekst laten nakijken

“Ik ken de Nederlandse grammaticaregels en als ik twijfel over de spelling van een woord dan geeft de spellingscontrole op mijn laptop het aan als het fout is. Mijn tekst laten nakijken is niet nodig. Ik kan het allemaal zelf.

Bovenstaande zin is een zin die ik vaak te horen krijg. Vaak denkt iemand dat hij de Nederlandse taal goed beheerst – iedereen heeft op school toch Nederlands gehad? Als deze persoon dan een tekst publiceert, blijkt zijn kennis van de Nederlandse taal toch niet zo perfect te zijn als hij zelf dacht…

Het is begrijpelijk dat je je teksten het liefst zelf schrijft; jij schrijft je teksten vanuit jouw enthousiasme en jouw passie. Maar typ-, taal- en spelfouten in je teksten zorgen ervoor dat jouw tekst niet overkomt zoals jij bedoeld had.

Soms kom ik e-books of e-mails tegen waarbij ik de professionaliteit van een bedrijf meteen in twijfel trek. Onjuiste vervoegingen van werkwoorden en verkeerd gespelde woorden komen op mij nogal amateuristisch en onbetrouwbaar over. Misschien moeten ze volgende keer hun tekst laten nakijken…

Beheers jij de Nederlandse taal perfect?

Misschien denk jij ook wel dat je de Nederlandse taal perfect beheerst. Als dat zo is dan mag je daar zeker trots op zijn. Maar een tikfoutje is nogal snel gemaakt. Als een vergeten letter in een bestaand woord ervoor zorgt dat er een ander bestaand woord gevormd wordt, zal een spellingschecker deze fout waarschijnlijk niet opmerken. Denk bijvoorbeeld aan een eenvoudige typfout waarbij het woord ‘broek’ door een vergeten letter ineens als ‘boek’ getypt is. De spellingschecker geeft niet aan dat dit fout is, en omdat je zelf weet wat er moet staan is de kans groot dat je er bij het nalezen overheen leest. Er is daarentegen ook een grote kans dat de lezer het foutje wél ziet.

Als er in een tekst fouten of onduidelijkheden staan is er een mogelijkheid dat de lezer van de tekst afhaakt. Fouten in een tekst zorgen er ook voor dat de boodschap niet begrepen wordt of dat de schrijver van de tekst niet serieus genomen wordt. Laat daarom altijd je tekst corrigeren!

Een tekst laten nakijken

Jij schakelt een tekstcorrector in, omdat jij wel wil dat:

  • je boodschap duidelijk overkomt
  • je in jouw branche als een professional gezien wordt
  • je een foutloos e-book uitgeeft
  • jij en je bedrijf serieus genomen worden

En, ben je inmiddels overtuigd? Of twijfel je nog steeds? Denk jij dat je geen fouten maakt? Wil jij weten of de teksten in bijvoorbeeld je e-book, nieuwsbrief of op je website goed genoeg zijn? Vraag dan nu een gratis scan aan en ik geef je minimaal drie tips zodat jouw teksten nog beter worden.

Ja, ik wil die gratis scan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *