Ga naar de inhoud

Een tekst nakijken – hoe doe je dat?

  • door
blogs nakijken - Tekst en letters - tekst nakijken

Stel je voor; je hebt een tekst geschreven, maar je twijfelt of er nog foutjes in staan. De kans is groot dat iemand anders meer fouten uit je teksten haalt dan jijzelf; omdat je weet wat er hoort te staan, lees je eerder over je eigen fouten heen. Wil je een tekst publiceren en is er geen mogelijkheid om iemand anders in te schakelen? Dan kun je je eigen tekst nakijken.

Je eigen tekst nakijken, hoe doe je dat?

Waar moet je op letten als je je eigen tekst gaat nakijken?

Controleer de zinnen

De makkelijkste manier om te controleren of je zinnen lekker lopen, is door ze uit te spreken. De kans is groot dat je een foutje opmerkt, omdat je hoort dat de zin niet klopt, bijvoorbeeld omdat je een woord mist of omdat je struikelt over de woorden.

Check grammatica en verbeter spelfouten

Dit is waarschijnlijk het lastigste deel van het nakijken van je eigen teksten; als je niet weet hoe je een woord moet schrijven, dan weet je dat niet. Je kunt het dan opzoeken, bijvoorbeeld op www.woordenlijst.org. De kans is echter groot dat je niet al je eigen fouten ziet; als jij denkt dat je ‘agenda punten’ los schrijft, dan ga je dat woord niet opzoeken, terwijl het toch echt een samengesteld woord zou moeten zijn.

Twijfel je over een woord? Zoek het op. Twijfel je over een -d of een -t en kom je er niet uit? Herschrijf dan de zin zo, dat je daar niet meer tussen hoeft te kiezen!

Waar let je nog meer op?

Weet je niet goed waar je nog meer op moet letten? Lees dan Wat je moet checken vóór je je teksten publiceert In deze blog deel ik foutjes die ik regelmatig tegenkom, maar die niet altijd te maken hebben met spelling en grammatica. Hopelijk kun je met deze tips je eigen tekst nakijken!