Heb je een boek geschreven? Ben je van plan om je manuscript naar een uitgever te sturen? Of wil je je boek uitgeven in eigen beheer? Vergeet dan niet de tekstcorrectie van je manuscript! Een tekstcorrector haalt de laatste foutjes uit de tekst zodat een potentiële uitgever een goede indruk van je manuscript krijgt en een toekomstige lezer geen fouten meer tegenkomt. Maar hoe gaat een tekstcorrectie eigenlijk in zijn werk?
Waar kijk een tekstcorrector naar?
Bij tekstcorrectie kijk ik onder andere naar:
- werkwoordspelling
- algemene spelling
- grammatica
- uitdrukkingen en gezegden
- interpunctie
- hoofdlettergebruik
- stijlfouten
Daarnaast let ik op consistentie (bijvoorbeeld bij getallen), stopwoordjes en nog meer dingen. Bijvoorbeeld of de nummering van de hoofdstukken klopt.
Hoe gaat een tekstcorrectie?
Als je jouw manuscript (of een andere tekst) wilt laten corrigeren, dan wordt er een offerte opgesteld. Soms vraag ik om een voorbeeld, zoals het eerste hoofdstuk, zodat ik kan inschatten hoelang het duurt om de tekst te corrigeren. Nadat je met de offerte akkoord bent gegaan ga ik aan de slag met de correctie van het manuscript! De duur van de correctiewerkzaamheden is afhankelijk van de lengte van het manuscript en mijn planning. In overleg maken we afspraken over de deadline van de tekstcorrectie.
In principe werk ik volgens de richtlijnen van Onze Taal en volg ik de spelling die in het Groene Boekje staat. Wil je daarvan afwijken? Geen probleem, maar laat het me dan even weten.
Je mag het manuscript per e-mail naar me sturen. De meeste teksten die ik toegestuurd krijg, corrigeer ik in Word met de optie ‘Wijzigingen bijhouden’. Wil je liever een tekstcorrectie in PDF of op papier? Ook dat is mogelijk!
Wil je het manuscript van bijvoorbeeld jouw roman, young adult of kinderboek door mij laten corrigeren? Neem dan contact met me op via info@tekstenletters.nl.