Ga naar de inhoud

Tekstcorrector worden – hoe doe je dat?

  • door
freelance tekstcorrector worden - Tekst en letters

Tekstcorrector is geen beschermd beroep; iedereen kan zichzelf tekstcorrector noemen. Toch ben ik niet zomaar op een dag mezelf tekstcorrector gaan noemen. Ik heb altijd al iets met taal gehad en heb cursussen gevolgd om aan de slag te kunnen gaan als tekstcorrector. Ik krijg regelmatig de vraag: “Welke opleiding heb je daarvoor gedaan?” of “Hoe ben je tekstcorrector geworden?” Tekstcorrector worden? In deze blog lees je hoe ik dat gedaan heb.

Taal was altijd al echt mijn ding

Taal is mijn ding. Dat was eigenlijk al duidelijk toen ik op de basisschool mezelf al voor groep 3 had leren lezen, ontelbaar veel boeken las en ik zelf verhaaltjes schreef als hobby. Bij vakken als lezen en spelling scoorde ik bovengemiddeld en bovendien vond ik het leuk! Zelfs als kind al vielen typ-, taal- en spelfouten mij meteen op – ik ben altijd al van de details geweest. Toch had ik tijdens mijn jeugd geen idee wat ik later wilde worden.

Middelbare school

Als ik op de middelbare school al had geweten dat ik tekstcorrector wilde worden dan had ik hoogstwaarschijnlijk een andere vervolgopleiding gekozen. Nederlands misschien, in plaats van Vrijetijdswetenschappen – hoewel ik die studie wel interessant vond. Of iets meer in de richting van taalwetenschappen, of juist journalistiek.

Maar heel eerlijk: ik kan me van de Nederlandse les op de middelbare school alleen herinneren dat ik de leraar niet mocht en dat we (doodsaaie) literaire werken moesten lezen. Daarnaast moesten we spreekbeurten houden – doodeng vond ik dat – en verder… tja, eigenlijk kan ik het me niet herinneren. Tekstcorrector worden? Ik wist niet dat dat beroep bestond, maar als ik dat wel had geweten dan was ik waarschijnlijk ook geen Nederlands gaan studeren…

“I hate when people confuse education with intelligence. You can have a bachelor’s degree and still be an idiot.” – Elon Musk.

Universitaire opleiding

Tijdens mijn masteropleiding communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg waren er geen lessen in spelling of grammatica – maar dat moest je wel allemaal beheersen. Eigenlijk ben ik tijdens deze hele opleiding niet in aanraking gekomen met tekstcorrectie, behalve dat mijn eigen teksten foutloos moesten zijn.

Wel heb ik tijdens mijn opleiding diverse (extra) vakken gevolgd die met boeken en taal te maken hadden. Denk aan vakken als cognitieve taalwetenschap, jeugdliteratuur, psycholinguïstiek en taalverwerving. Deze vakken vond ik leuk – leuker dan sommige verplichte vakken zoals statistiek – maar wat ik ermee kon gaan doen? Geen idee.

Aan het werk!

Na mijn masteropleiding ging ik aan het werk als communicatiemedewerker. Communicatie met klanten, teksten schrijven, teksten van anderen checken… Langzaamaan ontdekte ik wat ik écht leuk vond om te doen. Communicatie met klanten? Niet echt. Teksten schrijven? Vaak wel. Teksten nakijken? Ja!

Extra cursussen

Om écht tekstcorrector te kunnen worden heb ik eerst de basiscursus teksten corrigeren van Chinouk Thijssen gevolgd. Van correctietekens (die je gebruikt als je een manuscript op papier corrigeert) had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord. Daarna volgde ik de masterclass teksten corrigeren waar ik nóg meer leerde over het werk als tekstcorrector. Na het afronden van die cursussen ben ik aan de slag gegaan als tekstcorrector.

Maar ben je een keer goed genoeg als tekstcorrector? Of kun je altijd nog bijleren? Ik ben het eens met dat laatste! Daarom volg ik op dit moment de cursus ‘Zo word jij een powerful persklaarmaker’ van Mirjam Hoekstra. Nóg meer leren over tekstcorrectie (wat veel overeenkomsten heeft met persklaar maken, maar dat is voor een andere blog) en nóg beter worden zodat ik schrijvers nóg beter kan helpen.

Tekstcorrector worden, hoe doe je dat?

Eigenlijk is er geen standaardantwoord op deze vraag; tekstcorrector worden kun je op verschillende manieren doen. Wil je meer weten over het werk als tekstcorrector?