Ga naar de inhoud

Waarom je altijd je teksten moet laten corrigeren

  • door
schrijfoefeningen - teksten corrigeren - boeken schrijfoefeningen

De manier waarop je communiceert is cruciaal voor succes. Of het nu gaat om zakelijke documenten, academische onderzoeken, blogposts, of zelfs socialmediaberichten. De kwaliteit van je tekst maakt het verschil tussen een professionele uitstraling en slordigheid. Je teksten laten corrigeren kost geld, maar ik geef je vijf redenen waarom teksten laten corrigeren een goede investering is.

Professionele uitstraling

Een foutloze tekst is essentieel voor een professionele uitstraling. Spelfouten, grammaticafouten of andere taalkundige blunders leiden af van de boodschap en ondermijnen je geloofwaardigheid.

Duidelijke communicatie

Een correcte tekst brengt een boodschap duidelijker over. Als een tekst foutloos is zal deze krachtiger overkomen en/of is de tekst voor lezers gemakkelijker te begrijpen.

Zoekresultaten

Voor bloggers, contentmakers en eigenlijk alle bedrijven die online actief zijn, is een sterke online aanwezigheid van groot belang. Zoekmachines waarderen hoogwaardige content met goede spelling en grammatica. Foutloze teksten kunnen op deze manier bijdragen aan betere zoekresultaten en daardoor een groter online bereik.

Academisch succes

Studenten of andere academici profiteren van het laten corrigeren van hun teksten. Het verhoogt namelijk de kwaliteit van hun werk, wat kan resulteren in hogere cijfers en misschien zelfs meer erkenning voor een onderzoek. (En heel eerlijk, bij sommige studies krijg je bij een X aantal (spel)fouten in een tekst al meteen een onvoldoende – hoe goed de inhoud van de tekst verder ook is.)

De eerste indruk telt

Of je nu solliciteert voor een baan, een presentatie geeft of een zakelijk voorstel indient; de eerste indruk telt. En zeg eens eerlijk; een eerste indruk is toch veel sterker als je tekst foutloos is?

teksten corrigeren - tekst laten corrigeren

Wat is tekstcorrectie?

Tekstcorrectie is het opsporen van fouten in teksten met het doel deze te verbeteren. Maar teksten corrigeren is meer dan alleen het verbeteren van dt-fouten en andere spelfouten. Een tekstcorrector kijkt naar zinsopbouw, spelling en interpunctie, maar ook naar bijvoorbeeld consistentie.

Lezen de zinnen lekker? Kloppen de nummers van de hoofdstukken? Wordt de lezer overal getutoyeerd, of juist niet? Staan de komma’s op de juiste plaatsen? Ook dit zijn aspecten waar ik als tekstcorrector op let. 

Tijdens een tekstcorrectie kijk ik niet naar de inhoud van een tekst – het verhaal heb jij geschreven. Misschien heb je het vanuit een flow geschreven, of in elk geval in je eigen woorden. Aan de inhoud en aan je schrijfstijl zal ik niets veranderen – wel zal ik het aangeven als er ergens een typ-, taal- of spelfout is gemaakt.

De duur van de werkzaamheden is afhankelijk van de opdracht; een e-book van zes pagina’s of een blog wordt meestal binnen een week nagekeken. Is de opdracht groter? Dan wordt er in overleg bepaald wanneer je de tekstcorrectie retour ontvangt.  

Wil jij ook een professionele indruk achterlaten met foutloze teksten? Laat mij je teksten corrigeren!

"Dankzij jouw correcties ziet de tekst er veel rustiger uit."
Sharon
Schrijver
"Tamara heeft de laatste foutjes uit mijn e-book gehaald, zodat ik professioneler overkom op potentiële klanten."
Lisanne
Eigenaar OwnYourGoals

Na de tekstcorrectie…

6 tips om spelfouten in teksten te voorkomen - teksten corrigeren - fouten in teksten - teksten met fouten
  • zijn de teksten in jouw e-book foutloos, zodat jij als een professional gezien wordt.
  • kun je vol vertrouwen je nieuwste blog uploaden, je hoeft niet bang te zijn voor spelfouten.
  • krijg je meer klanten omdat je e-book met waardevolle informatie zo lekker leest.
  • kunnen lezers van jouw boek niet wachten op het volgende boek.

Wil jij ook een professionele indruk achterlaten met foutloze teksten? Ik kan je helpen!

"Superfijn dat je zo kritisch kijkt!
Je hebt veel fouten
uit mijn teksten gehaald."
Inge
Student
"Die komma's blijf ik lastig vinden.
Goed dat jij ze op de juiste plaats hebt gezet zodat de tekst beter leest!"
Ineke
Schrijfster

FAQ

Ja, er is spellingscontrole en nee, die haalt echt niet alle fouten uit een tekst. Het is een prima hulpmiddel voor bijvoorbeeld tikfouten, maar de spellingscontrole let niet op bijvoorbeeld zinsopbouw, grammatica en consistentie. 

Heel goed dat je dat doet! Maar iedereen – ook jij – leest over zijn eigen fouten heen, omdat je weet wat er moet staan. 

Een mooie lay-out is zeker belangrijk voor een e-book, maar denk je dat lezers van je e-book jou serieus nemen als er fouten in staan? De lay-out is belangrijk, maar correcte teksten zijn net zo belangrijk! 

Misschien vind jij het niet erg, je (potentiële) klanten vinden het wél erg. Met foutjes in je teksten laat je geen professionele indruk achter.

Wil jij ook een professionele indruk achterlaten met foutloze teksten? Laat mij je teksten corrigeren!

Twijfel je nog of heb je een vraag? Is er een andere tekst die je wilt laten corrigeren? Neem dan contact met me op via info@tekstenletters.nl.