Ga naar de inhoud

Tips voor een kort verhaal

  • door
tips voor een kort verhaal

Ben je van plan om een kort verhaal te schrijven? Lees dan hier mijn tips voor een kort verhaal.

Beperk het aantal personages

Bij een lang(er) verhaal heb je uitgebreid de tijd om meerdere personages voor te stellen aan je lezers. Bij een kort verhaal is de ruimte beperkt, dus beperk het aantal personages. Kies bijvoorbeeld een hoofdpersoon en een tegenstander – en daaromheen enkele personages die de hoofdpersoon, of de tegenstander, helpen.

Er moet snel iets gebeuren

In een kort verhaal heb je geen tijd voor een lange introductie. Zorg dat het conflict, of iets wat op het spel staat, snel ontdekt wordt door de lezer. In een kort verhaal moet snel duidelijk worden wat de hoofdpersoon wil. Je kunt je verhaal zelfs starten met het conflict, zodat het voor de lezer meteen duidelijk is.

Zorg dat de opbouw klopt

Ook al is het een kort verhaal; er moet een begin, een midden en een eind zijn. Een goede opbouw is belangrijk. Beschrijf dus niet pas in het laatste deel het conflict. Bouw het verhaal goed op en eindig met de oplossing.

Zorg voor spanning

Zelfs in een kort verhaal is het belangrijk dat er een spanningsboog is. Er moet iets gebeuren, de spanning moet steeds groter worden. Hoe zal het eindigen? Het is niet leuk voor de lezer als hij in het begin al weet hoe het verhaal gaat eindigen.

Andere tips

Naast bovenstaande tips gelden natuurlijk ook andere tips, die je bij vrijwel elk verhaal kunt gebruiken, zoals:

  • ga schrijven! Als je een verhaal wilt schrijven, dan moet je er tijd voor vrijmaken en gewoon doen!
  • bedenk een pakkende titel
  • zorg dat de eerste zin de lezer nieuwsgierig maakt
  • laat je verhaal lezen door proeflezers
  • zorg dat alle details kloppen

Wil je je korte verhaal uitgeven? Lees dan hier wat je kunt doen om het te publiceren, maar lees eerst wat je moet doen voordat je je teksten publiceert.

Welke tips voor een kort verhaal heb jij nog?