Ga naar de inhoud

Je eigen e-book uitgeven op Bol.com doe je zo!

 • door
je eigen e-book uitgeven op bol.com

Hoe verschijnt je e-book op Bol.com?

Je eigen e-book uitgeven op Writing Life van Kobo. Je e-book verschijnt dan niet alleen op Kobo maar ook op Bol.com!

Kobo Writing Life is een platform voor auteurs die zelf hun e-book uit willen geven, ze zijn de verbindende factor tussen schrijver en koper. Zij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het e-book en helpen je niet met bijvoorbeeld opmaak, redactie en promotie. Je mag gebruikmaken van hun verkoopplatform in ruil voor ongeveer 30% van je opbrengst.

Hoe publiceer je een e-book via Kobo Writing Life?

Het is niet moeilijk om een e-book op Kobo Writing Life te publiceren. Naast de basisinformatie over het e-book zoals titel en auteur wordt er ook om een samenvatting en categorieën gevraagd. Ook kun je je cover uploaden en later het manuscript in bijvoorbeeld Word uploaden. Zij zorgen er dan voor dat het manuscript wordt omgezet in een leesbaar bestand voor Bol.com en Kobo Plus. De prijs van het e-book kun je zelf bepalen en je kunt, als je wilt, per land aangeven wat het e-book kost. Belangrijk om te weten is dat e-books die gratis beschikbaar zijn wel op Kobo verschijnen, maar niet op Bol.com.

Na uploaden wordt het boek gecontroleerd en binnen 72 uur, maar vaak veel sneller, is het te vinden in de online winkel!

Prijzen en royalty’s

Het royaltytarief dat Kobo Writing Life hanteert, hangt af van de verkoopprijs van je e-book. Je ontvangt 70% van de prijs van het e-book (exclusief belastingen) voor elk exemplaar van het e-book dat verkocht wordt als het e-book minimaal € 1,99 kost. Heeft het e-book een lagere prijs? Dan ontvang je 45% royalty’s.  Maar let op: deze prijs geldt alleen voor e-books die je in de Europese Unie verkoopt. In de VS en Canada is deze prijsdrempel bijvoorbeeld $ 2,99.

Verkoopoverzichten en uitbetalingen

Dagelijks kun je zien hoeveel e-books er verkocht zijn, en ook kun je de totaalverkopen van de populairste e-books zien. Bovendien kun je op een wereldkaart zien in welke landen je jouw e-book verkoopt. Dit zal niet zo interessant zijn als je Nederlandstalige e-books verkoopt, maar bij Engelstalige e-books zal dit er heel anders uitzien!

Als je bent ingelogd kun je maandelijks, ongeveer vier weken na het einde van een maand, je verkoopoverzicht downloaden – eventueel samen met je overzicht van Kobo Plus. Dit overzicht is vaak enorm lang, omdat elk e-book dat verkocht is op een aparte regel staat met daarbij onder andere de verkoopdatum. Dit is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amazon en Draft2Digital, waar de verkoopaantallen gecombineerd staan per boek waardoor dat overzicht een stuk duidelijker is. Echter kun je bij de verkoopoverzichten van Kobo meer informatie vinden, soms zelfs de postcodes van de mensen die je e-book gekocht hebben.

Een week of zeven na het aflopen van de maand krijg je je verdiensten uitbetaald. Zo krijg je bijvoorbeeld half maart het bedrag dat je in januari hebt verdiend met de verkoop van e-books.

Worden er veel e-books verkocht via Kobo en Bol.com?

Jazeker! Enkele selfpubbers die ik gesproken heb geven aan dat het grootste deel van hun inkomsten van Kobo en Bol.com komt. Uiteraard hangt dit wel af van het genre waarin je schrijft.

Wil jij je e-books ook op andere platforms uitgeven? Lees hier hoe je dat doet:

4 reacties op “Je eigen e-book uitgeven op Bol.com doe je zo!”

 1. Dank je voor het artikel. Ik heb vorige week mijn eerste boek op kobo gepubliseerd en stond automatisch op Bol.com. Na een week is mijn e-book ineens op bol.com verdwenen. Ik probeer uit te zoeken hoe dit kan, maar heb even geen idee. Alles staat nog correct op Kobo. Kennen jullie dit probleem?

  1. Hoi Laila,
   Bedankt voor je bericht. Het gebeurt vaker dat er ‘problemen’ zijn tussen Kobo en Bol.com, zo kan het bijvoorbeeld even duren voordat je boek op Bol.com verschijnt. Als het goed is staat je boek er nu wel op!
   Groetjes,
   Tamara

 2. Wat een fijn artikel! Mn eerste ebook is geschreven en ik ben nu aan het orienteren hoe te verkopen. Ik lees veel tegenstrijdige berichten via google, dus hoop hier een duidelijk antwoord te krijgen. Ik snap dat je je eerst in moet schrijven bij de kvk, daarna een ISBN nummer moet aanvragen en ook lees ik dat als je je ebook wilt verkopen via bol je ook een cb aansluiting moet hebben? Komt er nog meer bij kijken? Het klinkt zo allemaal best ingewikkeld? Alvast bedankt voor je reactie! Mvrgr FamS

  1. Hallo FamS,
   Bedankt voor je bericht! Om je vragen te beantwoorden:
   – inschrijven bij KvK is niet nodig
   – ISBN-nummer aanvragen is niet nodig
   – CB-aansluiting is ook niet nodig!
   Een account aanmaken bij writinglife.kobo.com is voldoende 🙂
   Groeten,
   Tamara

Reacties zijn gesloten.