Meteen naar de inhoud

Je eigen e-book uitgeven op Bol.com doe je zo!

  • door
je eigen e-book uitgeven op bol.com

Hoe verschijnt je e-book op Bol.com?

Je eigen e-book uitgeven op Writing Life van Kobo. Je e-book verschijnt dan niet alleen op Kobo maar ook op Bol.com!

Kobo Writing Life is een platform voor auteurs die zelf hun e-book uit willen geven, ze zijn de verbindende factor tussen schrijver en koper. Zij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het e-book en helpen je niet met bijvoorbeeld opmaak, redactie en promotie. Je mag gebruikmaken van hun verkoopplatform in ruil voor ongeveer 30% van je opbrengst.

Hoe publiceer je een e-book via Kobo Writing Life?

Het is niet moeilijk om een e-book op Kobo Writing Life te publiceren. Naast de basisinformatie over het e-book zoals titel en auteur wordt er ook om een samenvatting en categorieën gevraagd. Ook kun je je cover uploaden en later het manuscript in bijvoorbeeld Word uploaden. Zij zorgen er dan voor dat het manuscript wordt omgezet in een leesbaar bestand voor Bol.com en Kobo Plus. De prijs van het e-book kun je zelf bepalen en je kunt, als je wilt, per land aangeven wat het e-book kost. Belangrijk om te weten is dat e-books die gratis beschikbaar zijn wel op Kobo verschijnen, maar niet op Bol.com.

Na uploaden wordt het boek gecontroleerd en binnen 72 uur, maar vaak veel sneller, is het te vinden in de online winkel!

Prijzen en royalty’s

Het royaltytarief dat Kobo Writing Life hanteert, hangt af van de verkoopprijs van je e-book. Je ontvangt 70% van de prijs van het e-book (exclusief belastingen) voor elk exemplaar van het e-book dat verkocht wordt als het e-book minimaal € 1,99 kost. Heeft het e-book een lagere prijs? Dan ontvang je 45% royalty’s.  Maar let op: deze prijs geldt alleen voor e-books die je in de Europese Unie verkoopt. In de VS en Canada is deze prijsdrempel bijvoorbeeld $ 2,99.

Verkoopoverzichten en uitbetalingen

Dagelijks kun je zien hoeveel e-books er verkocht zijn, en ook kun je de totaalverkopen van de populairste e-books zien. Bovendien kun je op een wereldkaart zien in welke landen je jouw e-book verkoopt. Dit zal niet zo interessant zijn als je Nederlandstalige e-books verkoopt, maar bij Engelstalige e-books zal dit er heel anders uitzien!

Als je bent ingelogd kun je maandelijks, ongeveer vier weken na het einde van een maand, je verkoopoverzicht downloaden – eventueel samen met je overzicht van Kobo Plus. Dit overzicht is vaak enorm lang, omdat elk e-book dat verkocht is op een aparte regel staat met daarbij onder andere de verkoopdatum. Dit is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amazon en Draft2Digital, waar de verkoopaantallen gecombineerd staan per boek waardoor dat overzicht een stuk duidelijker is. Echter kun je bij de verkoopoverzichten van Kobo meer informatie vinden, soms zelfs de postcodes van de mensen die je e-book gekocht hebben.

Een week of zeven na het aflopen van de maand krijg je je verdiensten uitbetaald. Zo krijg je bijvoorbeeld half maart het bedrag dat je in januari hebt verdiend met de verkoop van e-books.

Worden er veel e-books verkocht via Kobo en Bol.com?

Jazeker! Enkele selfpubbers die ik gesproken heb geven aan dat het grootste deel van hun inkomsten van Kobo en Bol.com komt. Uiteraard hangt dit wel af van het genre waarin je schrijft.

Wil jij je e-books ook op andere platforms uitgeven? Lees hier hoe je dat doet:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *