Traditioneel werden boeken alleen uitgegeven door uitgeverijen. De laatste jaren is het uitgeven in eigen beheer steeds populairder aan het worden. Als je uitgeeft in eigen beheer, ben je zelf de uitgever van je boek. Je geeft je boek uit zonder tussenkomst van een uitgeverij.
Je neemt de taken van een uitgever over
De taken die een uitgever normaal gesproken op zich neemt, moet je nu zelf doen. Een uitgever doet echt niet alles zelf – die zoekt de juiste mensen bij elkaar om jouw boek tot een succes te maken. De uitgever zorgt bijvoorbeeld voor een eindredacteur, een tekstcorrector, een drukker en de marketing – allemaal zaken die je bij uitgeven in eigen beheer zelf moet regelen. Let op; dit betekent NIET dat je alles zelf moet doen. Om een boek er professioneel uit te laten zien, kun je beter samenwerken met professionals. Zoek een goede schrijfcoach als je vastloopt bij je verhaal, een eindredacteur die alle elementen van je verhaal controleert, en een tekstcorrector die de laatste foutjes uit je manuscript haalt, voordat het gepubliceerd wordt. Maar denk ook aan de vormgeving; niet alleen de inhoud van je boek moet professioneel zijn, ook het boek zelf moet er goed uitzien.
Waarom geef je je boek in eigen beheer uit?
Jaren geleden werd gedacht dat boeken uitgegeven in eigen beheer niet zo goed waren als boeken die uitgegeven waren door een uitgeverij; de kwaliteit van de boeken in eigen beheer zou slechter zijn. Zo zouden de boeken alleen maar in eigen beheer zijn uitgegeven, omdat er geen uitgeverij gevonden kon worden. Vaak is dit echter niet (meer) de reden. Een schrijver die zijn boek in eigen beheer uitgeeft, wil vaak onafhankelijk blijven en de touwtjes in eigen handen houden. Deze schrijver houdt graag zelf de controle en heeft alle invloed op het eindproduct.
Het belangrijkste bij het uitgeven in eigen beheer is dat je net zo professioneel bent als een uitgever – je wilt immers wel dat je boek succesvol is en niet dat het amateuristisch overkomt door spelfouten, fouten in het verhaal of een niet-aantrekkelijke cover.
Meer weten over uitgeven in eigen beheer?
- Uitgeven via een uitgever of eigen beheer, wat zijn de grootste verschillen?
- Wat kost een boek uitgeven in eigen beheer?
- Een boek uitgeven in eigen beheer? Dit zijn de voordelen
- Tips voor beginnende selfpubbers
- 4 redenen om zelf je e-book uit te geven
- Veelgestelde vragen (én antwoorden) van beginnende selfpubbers