Ga naar de inhoud

Uitgeven via een uitgever of eigen beheer, wat zijn de grootste verschillen?

  • door
wat is uitgeven in eigen beheer, uitgever of eigen beheer boekomslag

Kies jij voor uitgeven via een uitgever of eigen beheer? Heb jij de ambitie om met je eerste boek door te breken als bestsellerauteur? Zelf heb je (waarschijnlijk) maar een klein netwerk. Tienduizenden boeken verkopen als onbekende auteur, die nog niet eerder een boek (zelf) heeft uitgegeven? De kans dat dat lukt is nihil.

Dan kun je je manuscript beter insturen naar een bekende uitgeverij. Een uitgeverij heeft namelijk voordelen zoals een hogere oplage, een groot netwerk en professionele medewerkers die ervoor kunnen zorgen dat jouw boek een bestseller wordt.

Maar dan moet jouw manuscript wel worden uitgekozen uit die enorme stapel manuscripten die ligt te wachten. En de kans dat dat gebeurt, is ook niet groot.

Heb jij een andere ambitie met je boek? Wil je graag dat het uitgegeven wordt door een uitgever, of houd je alles liever in eigen hand? In deze blog benoem ik de grootste verschillen tussen uitgeven via een uitgever en eigen beheer.

Let op: met een uitgever wordt in deze blog een echte, reguliere uitgever bedoeld, en niet een vanity-uitgever of uitgeefplatform waar je zelf moet betalen voor het uitgeven van je eigen boek.

Waarom een reguliere uitgever?

Een reguliere uitgeverij wordt in de boekenwereld nog steeds als een kwaliteitslabel gezien. Als er een naam van een bekende uitgeverij op de cover van het boek staat, dan weet je dat het kwalitatief gezien een goed boek is. Dat betekent niet dat jij het een geweldig boek vindt, maar het betekent wel dat de kwaliteit goed is; professionele redacteuren, tekstcorrectors en vormgevers hebben er het best mogelijke boek van gemaakt.

Een uitgeverij selecteert – logischerwijs – alleen manuscripten waarvan zij verwachten dat ze de kosten die ze ervoor gaan maken, terug kunnen verdienen. Een uitgeverij is immers een commercieel bedrijf

Waarom uitgeven in eigen beheer?

Jaren geleden werd uitgeven in eigen beheer gezien als de enige optie om je manuscript uit te geven als het al door meerdere uitgeverijen was afgewezen. Tegenwoordig echter kiezen steeds meer auteurs bewust voor uitgeven in eigen beheer, zonder het manuscript eerst naar een uitgever te sturen. Vaak zijn dit auteurs die zelf de touwtjes in handen willen hebben en onafhankelijk willen zijn/blijven. Deze auteurs houden van de vrijheid die ze hebben; ze kunnen immers zelf bepalen met wie ze willen samenwerken en hoe de cover van het boek eruit komt te zien.

Uitgeven in eigen beheer kan altijd. Een familieverhaal, of een wetenschappelijke ontdekking die uitgebreid beschreven wordt in je nieuwe boek? Het kan allemaal. Uitgeven in eigen beheer is een goede oplossing voor boeken met een zeer beperkte doelgroep – voor een reguliere uitgeverij zijn deze boeken financieel vaak niet interessant.

Twee verschillende concepten om boeken uit te geven dus! De grootste verschillen heb ik hieronder op een rijtje gezet:

 UitgeverijEigen beheer
Kosten (auteur)Het kost de auteur geen geldEen auteur moet zelf alle investeringen doen (denk aan redactie, tekstcorrectie, vormgeving, drukkosten, opslagkosten, promotie)
ProfessionaliteitEen uitgeverij werkt samen met onder andere professionele redacteurs, vormgevers, tekstcorrectors, et cetera. De kwaliteit van het boek is daarom altijd goedUitgeven in eigen beheer heeft (soms) een slechte naam. Dit hangt (voor jouw boek) echter af van welke professionals je inhuurt om je te helpen
NetwerkHeeft goede connectiesHet verschilt per auteur hoe groot het netwerk is, maar waarschijnlijk niet zo groot als dat van een uitgeverij
DebuutJe verkoopt al snel zo’n 500-1000 exemplaren van je debuutJe verkoopt veel minder exemplaren als je een onbekende auteur bent
PromotieUitgeverij heeft connecties met de media en voor recensiesJe moet zelf alle promotie doen
 Lastig binnenkomen – meeste manuscripten die ze ontvangen worden afgewezenUitgeven in eigen beheer kan altijd
VerkopenOok hier kunnen de verkopen teleurstellen. Dat je boek door een uitgeverij wordt uitgegeven betekent niet meteen dat het een bestseller is. Toch is de kans groter dat je via een uitgeverij meer boeken verkooptWaarschijnlijk verkoop je minder boeken dan bij een uitgeverij
SnelheidHet kan maanden, misschien zelf jaren, duren voordat je boek wordt uitgegevenJe boek kan binnen een paar weken/maanden worden uitgegeven
OpbrengstGemiddeld ontvang je 5-10% van de opbrengst van een boekAlle opbrengst is voor jou
BoekwinkelsJe boek heeft een grote kans om ingekocht te worden door boekwinkelsBoekwinkels kopen minder snel boeken in die in eigen beheer zijn uitgegeven
RecensiesVeel boeken worden gerecenseerdDoor bekende recensenten worden maar weinig boeken gerecenseerd die zijn uitgegeven in eigen beheer.

Ben je alleen auteur, of wil je meer zijn?

Jij bent, in eerste instantie, de auteur van het boek. Als je ervoor kiest om zelf je boek uit te geven, dan ben je naast auteur ook de uitgever van het boek, wat betekent dat je alles moet regelen dat bij een uitgeverij voor jou geregeld zou worden. Het betekent niet dat je alles zelf moet doen, maar wel dat je zelf de juiste mensen in moet schakelen.

De kosten en opbrengsten

Kies je voor uitgeven in eigen beheer? Dan zijn de kosten en opbrengsten voor jezelf. Kies je voor een uitgever? Dan lopen zij het financiële risico.

Hoewel je altijd kosten maakt voor het uitgeven van je boek in eigen beheer, zijn er wel manieren om die kosten te beperken. Kies bijvoorbeeld voor POD (printing on demand) zodat je geen te grote oplage laat drukken die je niet verkocht krijgt, en waarvoor je wel druk- en opslagkosten moet betalen.

Heb je wel geld om te investeren in uitgeven in eigen beheer? Om de kosten te beperken zou je alleen e-books uit kunnen geven en geen geprinte exemplaren. De kosten voor andere diensten die erbij komen kijken, zoals redactie, tekstcorrectie en vormgeving zijn echter wel belangrijk; deze bepalen mede het succes van een boek. Heb je hier geen geld voor? Kies er dan voor om het manuscript naar een uitgeverij te sturen. Als je kiest voor uitgeven in eigen beheer zonder dat er door diverse professionals geholpen is, dan is de kans zeer groot dat het boek tegenvalt (onaantrekkelijke opmaak, spelfouten, onjuiste gebeurtenissen) waardoor het een slechte naam krijgt – en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt!

Dus, uitgeven via een uitgever of eigen beheer?

Belangrijk is; maak een goede keuze. Want hoeveel boeken verwacht je te verkopen? Wat wil je bereiken met je (eerste) boek? Ben je al tevreden als je financieel quitte speelt?

Bij uitgeven via een uitgeverij zul je ook niet slapend rijk worden. Met een percentage van 5 tot 10 procent van de opbrengst (€ 0,50 – € 1,00 bij een boek van € 10 (excl. btw) en € 1,00 tot € 2,00 bij een boek van € 20) vallen je inkomsten je misschien ook nog tegen…

Stel je eens voor dat je 1000 boeken verkoopt. Zou je dan meer winst hebben gemaakt als je het boek had uitgegeven in eigen beheer? Of wil je het juist helemaal niet zelf doen? Of vind je de winst niet belangrijk? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen, voordat je een keuze maakt tussen uitgeven bij een uitgever of eigen beheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *