Ga naar de inhoud

Veelgemaakte fouten in teksten

  • door
6 tips om spelfouten in teksten te voorkomen - teksten corrigeren - fouten in teksten - teksten met fouten

Zowel in mijn werk als in mijn dagelijks leven kom ik regelmatig fouten in teksten tegen. Vijf veelvoorkomende spelfouten heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

Foutieve vervoegingen van werkwoorden

Ik kom veel verschillende vervoegingen van werkwoorden tegen; hij word, ik wordt, hij tekend, het gebeurdt, vindt jij. Alle vijf deze voorbeelden zijn fout.

Mond-op-mondreclame

Vaak wordt mond-op-mondreclame gezegd, terwijl het mond-tot-mondreclame is. Mond-op-mond kan toch echt alleen gebruikt worden bij mond-op-mondbeademing, waarbij er letterlijk sprake is van een mond op een mond.

Me moeder

Dit is – voor mij – toch wel een van de grootste taalergernissen, die steeds vaker voorkomt. Hoewel ik in serieuze of zakelijke teksten zelden deze fout tegenkom, zie ik het steeds vaker langskomen op sociale media. Me moeder, me zus en me boeken. In spreektaal kan m’n moeder wellicht klinken als me moeder, maar de correcte vorm is toch echt mijn moeder. Mijn is een bezittelijk voornaamwoord en wordt gebruikt om iets aan te duiden dat van jou zelf is. Me wordt gebruikt wanneer je jezelf bedoelt (en niet je bezit), en wanneer je het woord me kan vervangen door mij, bijvoorbeeld: ik verveel me (of: ik verveel mij).

Jou of jouw

Het persoonlijk voornaamwoord jou wordt met enige regelmaat gebruikt als bezittelijk voornaamwoord. Jou boek in plaats van jouw boek, of jou fiets in plaats van jouw fiets. Ook andersom komt het voor; deze fiets is van jouw.

De correcte mogelijkheden zijn: jouw boek, jouw fiets en deze fiets is van jou.

Jouw is een bezittelijk voornaamwoord; het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort staat er (vrijwel) gelijk achter.

In het voorbeeld deze fiets is van jou is jou een persoonlijk voornaamwoord. Dit wordt altijd zonder -w erachter geschreven.

Samenstellingen

Samenstellingen zijn misschien wel de moeilijkste fouten. In het Nederlands schrijf je – in principe – samenstellingen aan elkaar. Wellicht dat door de invloed van de Engelse taal samenstellingen in het Nederlands steeds vaker los worden geschreven, maar dat is onjuist.

Samenstellingen zijn woorden die uit twee (of meer) woorden bestaan, maar die in het Nederlands aan elkaar geschreven worden. Denk aan woorden als fietssleutel, schommelstoel en lichtgroen. Samenstellingsfouten kom ik vaak tegen tijdens een tekstcorrectie.

Schrijf jij zelf je teksten, maar twijfel je soms aan de spelling van een woord? Ben jij ervan overtuigd dat je foutloos schrijft, maar kom je soms toch nog een foutje tegen? Wil je weten hoe goed jouw teksten zijn? Vraag dan nu een gratis scan aan voor jouw e-book, nieuwsbrief, website of manuscript en ik geef je minimaal drie tips zodat jouw tekst nog beter wordt.

Ja, ik wil die gratis scan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *