Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen (én antwoorden) van beginnende selfpubbers

  • door
advies voor beginnende selfpubbers - vragen selfpubber

Regelmatig krijg ik mailtjes van schrijvers die vragen hebben over het zelf uitgeven van een e-book. Hieronder lees je de vragen van selfpubbers die mij het vaakst gesteld worden, en natuurlijk mijn antwoorden op de vragen.

Heb ik een KvK-nummer nodig om een e-book uit te geven?

Nee, voor het uitgeven van een e-book is een KvK-nummer niet nodig. Bij bijvoorbeeld D2D en Amazon worden, in verband met je uitbetalingen en de belastingen, wel je persoonlijke gegevens opgevraagd, maar daarbij is het invullen van je BSN voldoende.

Heb ik een zakelijke bankrekening nodig om mijn royalty’s uit te kunnen laten betalen?

Nee, een zakelijke bankrekening is niet nodig. Je kunt royalty’s laten uitbetalen op een particuliere bankrekening of bijvoorbeeld via PayPal.

Moet ik een ISBN aanvragen voor mijn e-book?

Het is mogelijk om een ISBN aan te vragen om je e-book te publiceren, maar dat hoeft niet. Als je via bijvoorbeeld Kobo, Draft2Digital, Amazon of Google Books een e-book uit wilt geven, kun je er ook voor kiezen om een gratis ISBN via hen te gebruiken.

Is een CB-aansluiting noodzakelijk om een e-book uit te geven?

Nee, ook een aansluiting bij het Centraal Boekhuis is niet nodig. Voor deze aansluiting betaal je maandelijks een bijdrage en de aansluiting is – vind ik – pas nodig op het moment dat je je fysieke (zelf uitgegeven) boek(en) in boekhandels wilt krijgen.

Hoe krijg ik mijn e-book op Bol?

Wil jij je e-book verkopen via Bol? Ik heb een blog geschreven over hoe jij je e-book op Bol krijgt. Let op: hier is dus geen verkoopaccount bij Bol voor nodig!

Dus: zowel een KvK-nummer, als een ISBN, als een aansluiting bij het CB is niet nodig om een e-book uit te geven. Het uitgeven van je eigen e-book is écht makkelijker dan je denkt! Is je verhaal af en gecorrigeerd? Waar wacht je dan nog op? Ga je e-book publiceren!

  • Uitgeven via een uitgever of eigen beheer, wat zijn de grootste verschillen?
  • Wat kost een boek uitgeven in eigen beheer?
  • Een boek uitgeven in eigen beheer? Dit zijn de voordelen
  • Tips voor beginnende selfpubbers
  • 4 redenen om zelf je e-book uit te geven