Jaren geleden werd gedacht dat de kwaliteit van boeken uitgegeven in eigen beheer niet zo goed was als boeken die uitgegeven waren door een uitgeverij. Zo zouden de boeken in eigen beheer alleen maar zelf zijn uitgegeven, omdat geen enkele uitgever het boek uit wilde geven. Vaak is dit echter niet meer de reden, want het zelf uitgeven van je boeken heeft vele voordelen.
Onafhankelijk
‘In eigen beheer’ beschrijft eigenlijk al het belangrijkste voordeel. Het is jouw boek, jij maakt alle beslissingen en jij bent overal verantwoordelijk voor. Hoewel sommige auteurs hier misschien niet op zitten te wachten, is het voor een selfpubber het grootste voordeel. Je bent onafhankelijk en kunt zelf alle beslissingen over je boek nemen. Veel auteurs houden de regie het liefst in eigen hand!
Jouw reputatie – daar kun je trots op zijn!
Het is jouw naam die op het boek staat. Is het boek toch niet goed genoeg? Dan gaat dat ten koste van jouw reputatie. Geef daarom je boek pas uit als het is gelezen en goedgekeurd door proeflezers, als het is gecorrigeerd zodat er geen (spel)fouten meer in staan en als de cover er aantrekkelijk uitziet. Je wilt immers als schrijver wel professioneel overkomen. Maar: het is jóuw verhaal. Vond bijvoorbeeld een van je proeflezers het verhaal of een gebeurtenis in het verhaal niet leuk? Heb je feedback gekregen die jij er absoluut niet in wilt verwerken? Doe dat dan niet. Het is jouw verhaal en jij moet erachter staan. Vind jij je verhaal goed genoeg? Dan is het tijd om het boek uit te geven.
Belangrijk bij uitgeven in eigen beheer is wel dat je net zo professioneel bent als een uitgever. Je wilt immers dat je boek succesvol wordt en dat gaat niet gebeuren als het amateuristisch overkomt. Het gaat tenslotte om je eigen reputatie. Zorg dus ook voor een aantrekkelijke cover en een goedlopend verhaal zonder spelfouten en schakel professionals in om je daarmee te helpen.
Het uitgeefproces kan sneller gaan
Stuur je een manuscript op naar een uitgeverij? Het kan tot wel maanden duren voordat je een reactie ontvangt, geven veel uitgevers zelf aan op hun websites. Dit betekent voor een auteur vooral heel lang afwachten. Als het manuscript door een uitgeverij uitgeven zou worden, wat niet vaak gebeurt, dan zit daar nog een heel proces aan vast van redactie, herschrijven, vormgeven, tekstcorrectie en nog veel meer.
Geef je je boek zelf uit? Dan hoef je niet maanden te wachten op een reactie van een uitgever! Je kunt zelf contact opnemen met iedereen die jou gaat helpen je boek klaar te maken voor publicatie, zoals een redacteur en een tekstcorrector. Wil je je boek graag snel uitgegeven hebben? Dan kun je dat beter in eigen beheer doen dan via een uitgeverij.
Zowel de kosten als de winst zijn voor jou
De omzet voor de auteur per verkocht boek of e-book is bij uitgeven in eigen beheer meestal hoger dan bij een publicatie via een uitgeverij. Hoewel je als auteur eerst meer kosten moet maken – denk aan het zelf betalen van een redacteur, tekstcorrector, vormgever en de boekpromotie – houd je van elk verkocht boek wel veel meer over. Waar je als auteur bij een uitgeverij vaak maximaal tien procent van de verkoopprijs krijgt, is dat bij uitgeven in eigen beheer veel meer. Verkoop je een e-book? Zelfs als je dat via een externe aanbieder verkoopt houd je tot wel zeventig procent van de prijs over. Bij een fysiek boek hangt dit af van onder andere de druk- en opslagkosten en eventuele andere vaste kosten die je hebt. Als je je boek in eigen beheer uitgeeft, kun je er dus veel meer geld mee verdienen.
Meer weten over uitgeven in eigen beheer?