Waarom zou je je tekst laten nakijken door een tekstcorrector? Herken jij jezelf in de onderstaande gedachte?
“Ik ken de Nederlandse grammaticaregels en als ik twijfel over de spelling van een woord dan geeft de spellingscontrole op mijn laptop het aan als het fout is. Ik kan het allemaal zelf.”Veel mensen denken dat ze het zelf wel kunnen, een tekst schrijven. Iedereen heeft leren schrijven op school, dus waarom zou je een tekst laten corrigeren door een tekstcorrector? In deze blog leg ik je uit waarom je je tekst altijd moet laten corrigeren.
Je leest over je eigen fouten heen
Iedereen – ook een tekstcorrector – leest weleens over zijn eigen fouten heen. (Terwijl fouten van anderen vaak meteen opvallen…) Je weet wat je geschreven hebt. Je weet wat je met de tekst wilt vertellen. Je weet wat er hoort te staan. Je leest het nog een keer en denkt dat het er goed staat, maar toch blijkt dat er nog kleine foutjes in staan die bij de lezer waarschijnlijk wel opvallen. Laat dus altijd een corrector je tekst nakijken, zodat ook de kleine foutjes – waar je zelf overheen leest – uit de tekst gehaald worden.
Een tekst moet prettig leesbaar zijn
Een goede tekst moet overtuigen, informeren, amuseren of activeren. Een tekst is niet alleen goed door de inhoud van de tekst; het is zeker zo belangrijk dat de tekst foutloos is. Een tekst met taal- of spelfouten kan ergernis oproepen of onbetrouwbaar overkomen. Een tekstcorrector zorgt ervoor dat de tekst prettig leesbaar is.
Spellingscontrole is niet voldoende
Een tekstcorrector let niet alleen op typ-, taal- en spelfouten, maar kijkt ook naar de opbouw en interpunctie van de tekst. De spellingscontrole op een laptop geeft het niet altijd aan als er een (grammaticale) fout wordt gemaakt. Een tekst moet foutloos zijn om zijn doel te kunnen bereiken, zowel qua inhoud als qua spelling en grammatica. Een correcte tekst is de basis om een goed, overtuigend verhaal te vertellen.
De investering verdient zichzelf terug
Een investering in het laten controleren van een tekst verdient zichzelf snel terug. Denk hierbij aan een scriptie die onvoldoende beoordeeld wordt als er spelfouten in staan, een sollicitatiebrief met spelfouten waardoor deze niet serieus genomen wordt of een boek met spelfouten waardoor niemand nog een ander boek van dezelfde schrijver zal willen lezen.
Ook ervaren (tekst)schrijvers maken fouten
Zoals ik al eerder meldde; je leest over je eigen fouten heen. Je weet wat er moet staan, en daardoor zie je je eigen fouten niet meer. Heb je een e-book geschreven dat je zelf uit wil geven? Grote kans dat (voor schrijvers) lezers afhaken op het moment dat ze spelfouten tegenkomen of (voor ondernemers) dat lezers besluiten om geen diensten (meer) bij je af te nemen als ze je door de spelfouten in je e-book niet serieus over vinden komen.
Een foutloze tekst komt overtuigender en professioneler over dan een tekst waar nog fouten in staan, zelfs al zijn het maar kleine foutjes.
Een tekst met spelfouten komt amateuristisch over
Een bedrijf dat een tekst met spelfouten publiceert zal hierdoor klanten afschrikken en omzet mislopen. Een tekst met spelfouten komt namelijk amateuristisch over. Als je geen aandacht hebt besteed aan het (laten) schrijven van een tekst, of aan het controleren daarvan, kan je bedrijf dan wel serieus genomen worden? Fouten in een tekst maken je (bedrijf) ongeloofwaardig.
De vormgeving is niet belangrijker
Bedrijven publiceren vaak meerdere teksten, bijvoorbeeld op de website, in nieuwsbrieven en folders. Bij de meeste mensen zal de vormgeving van de folder of site als eerste opvallen. De vormgeving is de verpakking; het visitekaartje van het bedrijf. De tekst, en de boodschap die daarmee verteld wordt, komt niet altijd op de eerste plaats. Toch is het belangrijk om een foutloze tekst neer te zetten. Een folder of website kan er erg professioneel uitzien, maar een tekst met spelfouten die daarop staat zal de professionaliteit niet ten goede komen. Spelfouten in zakelijke teksten komen onprofessioneel over waardoor een toekomstige klant besluit met een ander bedrijf in zee te gaan, of waardoor een huidige klant je niet meer serieus neemt. Vergeet daarom niet altijd een tekst te laten corrigeren voor deze gepubliceerd wordt!
De boodschap komt niet duidelijk over
Een tekst heeft een doel. Als je een tekst hebt geschreven is er altijd een bepaald doel of een bepaalde doelgroep die je daarmee wilt bereiken. Een fout in een tekst gaat ten koste van de kwaliteit van de tekst. Dit kan ervoor zorgen dat de boodschap niet duidelijk en overtuigend overkomt. Spelfouten die in de tekst staan zorgen ervoor dat de lezer raakt afgeleid waardoor de boodschap niet duidelijk overkomt.
Fouten in teksten zijn slecht voor je imago
Het is slecht voor je imago als er (spel)fouten in een tekst staan. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor zelfstandig ondernemers of schrijvers. Als een lezer een negatief oordeel over je tekst vormt vanwege de fouten die erin staan, vormt de lezer vaak ook een negatiever oordeel over jou, of je bedrijf. De lezer kan je minder deskundig of onbetrouwbaar vinden als je fouten in een tekst hebt staan. Laat daarom altijd je tekst corrigeren!
En, ben je inmiddels overtuigd? Of twijfel je nog steeds? Denk jij dat je geen fouten maakt? Wil jij weten of de teksten in bijvoorbeeld je e-book, nieuwsbrief of op je website goed genoeg zijn? Vraag dan nu een gratis scan aan en ik geef je minimaal drie tips zodat jouw teksten nog beter worden.