Ga naar de inhoud

Wat doet een redacteur?

  • door
redacteur

Een redacteur is eigenlijk een overkoepelende term voor verschillende soorten functies. De ene redacteur heeft andere taken dan een andere redacteur. Over het algemeen gezien is het iemand die een tekst bewerkt die door een ander geschreven is. Hij redigeert of herschrijft de tekst. Een redacteur kan ook manuscripten beoordelen en auteurs ondersteunen bij een publicatie. Het Engelse woord voor redacteur is editor. Bij een tijdschrift verzamelt en schrijft een redacteur artikelen. Maar wat zijn specifieke taken van de verschillende soorten redacteuren?

Hoofdredacteur

Een hoofdredacteur heeft de leiding over een redactie. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een tijdschrift of woordenboek. De term hoofdredacteur komt vooral voor in de tijdschriften- en televisiewereld. Een hoofdredacteur zorgt er bij een tijdschrift bijvoorbeeld voor dat de redactie wordt aangestuurd, de teksten op tijd worden aangeleverd en dat de teksten een zelfde soort stijl hebben. Een hoofdredacteur beslist welke inhoud het tijdschrift gaat krijgen.

Eindredacteur

Ook deze term komt uit de tijdschriften- en televisiewereld. Een eindredacteur richt zich op de teksten, haalt de typ-, spel- en taalfouten eruit en zorgt voor een aantrekkelijke titel en introtekst. Een eindredacteur zorgt ervoor dat een tekst geschikt is voor vormgeving. Bij een boek wordt de term eindredactie soms gebruikt als laatste redactieronde voordat een boek wordt opgemaakt.

Bureauredacteur

Een bureauredacteur is een redacteur die bij een uitgeverij het uitgeefproces organiseert en begeleidt, maar hij voert ook weleens eindredactionele taken uit. Een bureauredacteur wordt ook wel een coördinerend redacteur genoemd. Indien je een manuscript opstuurt naar een uitgeverij, neemt een bureauredacteur deze meestal in behandeling.

Beeldredacteur

Een beeldredacteur is een persoon die afbeeldingen verzamelt bij een tekst en het gebruiksrecht regelt van dat beeldmateriaal. Je mag niet zomaar een foto van het internet halen en deze gebruiken in een boek of tijdschrift. De beeldredacteur is verantwoordelijk voor al het beeldwerk in een boek of tijdschrift. Als het alleen om foto’s gaat wordt deze persoon ook wel een fotoredacteur genoemd.

Webredacteur

Een webredacteur is degene die de website beheert en nieuwe content verzamelt. Hierbij gaat het vaak niet alleen om teksten, maar ook om foto’s, formulieren en blogs. Een webredacteur houdt vaak ook de reacties in de gaten die de bezoekers op de website achterlaten.

Acquirerend redacteur

Een acquirerend redacteur gaat op zoek naar manuscripten en beoordeelt deze. Een andere naam voor een acquirerend redacteur is ook wel een fondsredacteur. Het kan echter ook zo zijn dat de functies van de acquirerend redacteur samenvallen met de functies van een bureauredacteur.

Ben jij van plan om je manuscript naar een uitgever te sturen? Check dan eerst deze tips zodat de kans groter is dat jouw manuscript wordt uitgegeven.