Ga naar de inhoud

Wat doet een tekstcorrector?

  • door
freelance tekstcorrector worden - Tekst en letters

“Dus jij controleert dt-fouten?”, is wat ik weleens te horen krijg als ik vertel dat ik tekstcorrector ben. Ja, ik controleer dt-fouten en andere (spel)fouten, maar ik let ook op andere dingen.

Wat doet een tekstcorrector?

Een tekstcorrector haalt fouten uit een tekst. Daarbij kun je denken aan typfouten, taalfouten en spelfouten. Een tekstcorrector checkt bijvoorbeeld het hoofdlettergebruik, maar ook de interpunctie in de tekst. Staan de aanhalingstekens op de juiste plaatsen, en zijn er niet te veel spaties tussen woorden? Een tekstcorrector zorgt ervoor dat de tekst foutloos wordt en lekker wegleest. Het kan gaan om verschillende teksten: van advertenties tot manuscripten en van cursusteksten tot nieuwsberichten.

Waar let een tekstcorrector nog meer op?

Behalve de ‘echte’ fouten let een tekstcorrector ook nog op andere dingen. Klopt de nummering van hoofdstukken, bijvoorbeeld. Ik kom regelmatig tegen dat (bijvoorbeeld) tip 6 gevolgd wordt door tip 8 – misschien dat tip 7 toch niet zo’n goede tip was, maar het is dan wel belangrijk om de nummers van de volgende tips aan te passen! Of dat er eerst twee voorbeelden waren, maar dat de schrijver van de tekst er nog een voorbeeld bij heeft gegeven, en vervolgens verwijst naar ‘allebei’ de voorbeelden, terwijl het er drie zijn.

Veel mensen hebben het niet door als er inconsistenties in door hun geschreven teksten staan. Bij een lezer kunnen deze inconsistenties er echter voor zorgen dat de tekst rommelig overkomt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van getallen: schrijf je deze in cijfers of schrijf je deze uit? Als je consistent bent kom je – soms onbewust – betrouwbaar en professioneler over.

Weet jij wat je stopwoordje is? Onbewust heeft iedereen wel een of meerdere stopwoordjes. Een tekstcorrector zorgt ervoor dat dat woord niet té vaak in een tekst staat. (Acht keer het woord ‘even’ in acht achtereenvolgende zinnen is bijvoorbeeld echt te veel. En ja, dit ben ik echt een keer tegengekomen.)

Wat doet een tekstcorrector niet?

Een tekstcorrector verandert niets aan de stijl van de tekst. De tekst is al geschreven en daar zal inhoudelijk niets aan veranderen. Wil je wel dat er naar de inhoud van een tekst wordt gekeken, bijvoorbeeld van een manuscript? Dan kun je beter een redacteur inschakelen.

Verder lezen: