Ga naar de inhoud

Wat heb je nodig om je eigen e-book uit te geven?

 • door
nodig om je eigen e-book uit te geven - e-book ondernemer

Er is al veel geschreven over hoe je je eigen e-book kunt uitgeven via bijvoorbeeld Kobo of Draft2Digital. Maar wat heb je nodig om (daar) je eigen e-book uit te geven?

Manuscript

Uiteraard heb je een manuscript nodig om je eigen e-book uit te geven. Een verhaal, dat je zelf geschreven hebt. Het manuscript is belangrijk – zorg er daarom voor dat het foutloos is. Laat je manuscript nakijken door een redacteur en een tekstcorrector. De redacteur zorgt ervoor dat alle elementen in het verhaal kloppen en de tekstcorrector haalt alle (spel)fouten uit de tekst. Of het nu een kort verhaal is, of het eerste deel van een serie waarbij je hoopt dat de lezer de vervolgdelen gaat kopen: op negatieve recensies over de inhoud van het verhaal, of over de taalfouten die erin staan, zit je niet te wachten!

Meta-informatie

Een manuscript alleen is niet voldoende om een e-book uit te kunnen geven. Heeft je boek een titel? Heb je al een voorpagina? Heb je een aantrekkelijke flaptekst die de lezer uitnodigt om het e-book aan te schaffen? Al deze dingen bij elkaar zijn de meta-data.

Je weet waar je je e-book gaat verkopen

Waar ga je je e-book online verkopen? Doe je dat op je eigen website, of verkoop je je e-book liever via een andere website? Als je je e-book via je eigen website verkoopt, dan houd je waarschijnlijk meer winst over – maar is het allemaal wel goed geregeld? Op welke manier kunnen mensen jouw e-book betalen, en op welke manier ontvangen zij het?

Je weet hoe je je e-book gaat promoten

Heb je al nagedacht over het doel van je e-book? Wil je je e-book uitgeven om er enorm veel geld mee te verdienen? Geef je je e-book uit omdat je wilt dat de wereld je verhaal kan lezen? Geef je een e-book uit zodat je jezelf nu écht auteur kunt noemen? De manier waarop je je e-book gaat promoten hangt af van het doel dat je hebt.

Je hebt een prijs voor je e-book bepaald

Om de prijs van je e-book te bepalen is het nodig om rekening te houden met je doel. Wat wil je bereiken met je e-book? Wil je enorm veel geld verdienen? Dan is het niet handig om er slechts € 0,99 voor te vragen. Wil je dat zoveel mogelijk mensen het e-book lezen, waarbij ze zo enthousiast worden dat ze een vervolgdeel of nieuw e-book ook graag willen lezen? Dan is een goedkope prijs juist wél een goede optie. De meeste Nederlandstalige e-books hebben een prijs tussen € 0,99 en € 9,99. Voor welke prijs heb jij gekozen?

Ben jij er klaar voor om je eigen e-book uit te geven?

Ben je klaar om je e-book uit te geven in eigen beheer? Check het met deze checklist!

 • Je manuscript is af
 • Je hebt een titel voor je verhaal
 • Er is een aantrekkelijke cover voor je e-book
 • Je hebt een foutloze flaptekst geschreven/laten schrijven
 • Als je je e-book gaat verkopen op een eigen website is alles daarvoor in orde gemaakt
 • Je hebt de juiste bestandsformaten om je e-book te publiceren
 • Je weet hoe je je e-book gaat promoten
 • De prijs voor je e-book is bepaald
 • Je manuscript is nagekeken door een redacteur 
 • Je manuscript is gecorrigeerd door een tekstcorrector
 • Je e-book komt professioneel over

Alles afgevinkt? Dan heb je alles wat je nodig hebt om je eigen e-book uit te geven. Veel succes met uitgeven!

Meer weten over uitgeven in eigen beheer?