Wat is een e-book? Het eerste waar je wellicht aan denkt bij een e-book is een elektronische versie van een fysiek boek – en dat klopt. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Sommige boeken worden namelijk alleen als e-book uitgegeven en niet als fysiek boek. Ik vertel je meer over e-books in deze blog!
Wat is een e-book?
Een e-book is een digitaal boek dat op een e-reader of een ander elektronisch apparaat zoals een tablet of smartphone gelezen kan worden. Het kan een compleet nieuw e-book zijn of een gedigitaliseerde versie van een bestaand (oud) boek.
Een e-book is echter niet altijd een digitale versie van een fysiek boek. Zo komt het bijvoorbeeld steeds vaker voor dat ondernemers een e-book uitgeven dat alleen digitaal beschikbaar is. Ondernemers gebruiken deze digitale boeken om hun diensten of producten te promoten. Twee voorbeelden:
- Een online marketeer geeft tien tips over online marketing. Zijn doel is om mensen via dit e-book kennis te laten maken met zijn diensten, zodat hij meer klanten krijgt.
- Een businesscoach biedt een gratis e-book aan met tips voor je bedrijf met als doel om meer naamsbekendheid te krijgen.
Gratis e-books
Er zijn ook e-books die gratis beschikbaar zijn (en daarmee bedoel ik niet de e-books die je via een illegale site kunt downloaden! Dit is niet alleen illegaal, maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat een auteur daar geen inkomsten van heeft. Zonder inkomsten zal de auteur minder snel een volgend boek (kunnen) schrijven.)
Websites als Kobo, Amazon en iBooks bieden gratis e-books aan. Dit kunnen bijvoorbeeld boeken zijn die door schrijvers gratis beschikbaar zijn gesteld, maar het kunnen ook oude boeken zijn waar geen auteursrecht meer op zit en die daarom gratis verspreid mogen worden.
In de zomer is er de Vakantiebieb. Als je de app geïnstalleerd hebt kun je op bijvoorbeeld je tablet of smartphone de hele zomer de aangeboden boeken lezen – ook als je geen abonnement hebt bij een bibliotheek.
Het is tegenwoordig ook mogelijk om e-books te lezen via een abonnement. Voorbeelden van abonnementsdiensten zijn Kobo Plus, Bookchoice en Storytel, al biedt die laatste voornamelijk luisterboeken aan. Met een app van deze diensten kun je vaak meteen het e-book naar keuze lezen.
Toekomstige mogelijkheden van e-readers
Tot nu toe is het op een e-reader alleen mogelijk om een boek te lezen. Er zijn daarnaast al diverse mogelijkheden om op tablets of smartphones luisterboeken te luisteren.
Het zou kunnen dat deze opties in de toekomst uitgebreid worden naar e-readers. Er is veel meer interactie mogelijk dan dat er nu wordt toegepast. Er kunnen geluiden toegevoegd worden of er kan een optie toegevoegd worden waarbij een lezer zelf kan kiezen hoe het verhaal verder gaat. De lezer krijgt een keuze – gaat de hoofdpersoon beslissing A of B nemen – en deze keuze is de verhaallijn die verdergaat. Dit is bij een e-book gemakkelijker toe te passen dan bij een fysiek boek.
Wil je meer weten over de verschillen tussen fysieke boeken en e-books? Lees dan: Fysieke boeken vs. e-books.
Lees jij liever een fysiek boek of een e-book?