Ga naar de inhoud

Wat is een manuscript en wat kun je ermee doen?

  • door
tips als je een manuscript naar een uitgever stuurt - wet op de vaste boekenprijs

Wat is een manuscript?

Feitelijk is een manuscript een met de hand (manus) geschreven tekst (script). Vóór de uitvinding van de boekdrukkunst werden documenten, en dus ook boeken, met de hand geschreven.

Tegenwoordig wordt de tekst van een nog niet gepubliceerd boek een manuscript genoemd, ook al worden nog maar weinig manuscripten met de hand geschreven. De getypte versie van een verhaal heet officieel een typoscript. De term ‘manuscript’ wordt dus eigenlijk fout gebruikt, maar het woord is zo ingeburgerd dat de tekst van een nog niet gepubliceerd boek nog steeds zo wordt genoemd.  

Wat kun je doen met een manuscript?

Veel mensen dromen ervan om ooit een boek te schrijven – deze activiteit staat op menig bucketlist, maar wordt niet vaak waargemaakt. Er zijn ook mensen die een verhaal schrijven van misschien wel tienduizenden woorden, deze aan de kant leggen en beginnen aan een nieuw verhaal, zonder het ooit uit te geven. Niet iedereen wil graag een boek uitgeven – sommige mensen vinden het gewoon leuk om te schrijven.

Wat is het doel van jouw schrijfwerk? Wil jij gewoon schrijven omdat je het leuk vindt en wil je niet dat iemand je boek ooit leest? Wil je een paar exemplaren van je verhaal laten afdrukken om die uit te delen aan vrienden en kennissen? Of wil je met je boek een wereldberoemde schrijver worden?

Afhankelijk van wat jij wilt kun je ervoor kiezen om een manuscript op te sturen naar een of meerdere uitgeverijen, of het zelf uit te geven. Ga je het naar een uitgever sturen? Lees dan hier de blog met 7 tips als je een manuscript naar een uitgever stuurt.

Wil je je verhaal laten corrigeren voordat je deze naar een uitgever stuurt of zelf uitgeeft? Neem dan contact met me op via info@tekstenletters.nl!

Wat ga jij doen met je manuscript?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *