Tekstcorrectie is het opsporen van fouten in teksten met het doel deze te verbeteren. Maar teksten corrigeren is meer dan alleen het verbeteren van dt-fouten en andere spelfouten. Een tekstcorrector kijkt naar zinsopbouw, spelling en interpunctie, maar ook naar bijvoorbeeld consistentie.
Wat is tekstcorrectie?
Bij tekstcorrectie worden de (laatste) fouten in een tekst nagekeken. Het gaat hierbij vooral om taalfouten, typfouten, spelfouten, verkeerde of ontbrekende interpunctie en om consistentie. De oorspronkelijke tekst blijft zoveel mogelijk behouden – er verandert dus niets aan jouw schrijfstijl of jouw woordkeuze – maar de kleine foutjes worden eruit gehaald. Denk bijvoorbeeld aan dt-foutjes, vergeten komma’s of inconsistentie in het gebruik van getallen.
Wat is het doel van tekstcorrectie?
Tekstcorrectie verbetert de leesbaarheid van een tekst. Teksten die fouten bevatten, zoals verkeerde interpunctie of onlogische zinnen, zijn moeilijker te lezen en te begrijpen.
Tekstcorrectie zorgt ervoor dat de tekst prettig leest en dat er geen fouten meer in staan.
Waarom is tekstcorrectie belangrijk?
Het is belangrijk dat een tekst goed leesbaar is, zodat de tekst beter te begrijpen is. Een foutloze tekst komt professioneel en betrouwbaar over. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de schrijver van de tekst geloofwaardig overkomt. Door je tekst te laten corrigeren haal je meer resultaat uit je tekst. Een bedrijf dat een tekst met spelfouten publiceert kan hierdoor klanten afschrikken en omzet mislopen. Een tekst met spelfouten komt namelijk amateuristisch over. Als je geen aandacht hebt besteed aan het (laten) schrijven van een tekst, of aan het controleren daarvan, kan iemand jouw bedrijf dan wel serieus nemen? Fouten in een tekst maken je (bedrijf) ongeloofwaardig.
Een correcte tekst is de basis om een goed, overtuigend verhaal te vertellen.
Voor wie is tekstcorrectie bedoeld?
Tja, eigenlijk kan tekstcorrectie voor iedereen bedoeld zijn! Iedereen kan weleens twijfelen aan een tekst en een extra check willen. Dit is vooral zo bij belangrijke documenten – denk aan juridische brieven – en teksten die iedereen kan lezen – denk aan de websitepagina’s van een bedrijf. Maar ook studenten willen graag hun scripties laten checken voordat ze deze definitief inleveren.
Zelf corrigeer ik voornamelijk manuscripten van schrijvers (je wilt immers niet dat er een foutje in je manuscript staat als het boek uitgegeven wordt) en teksten van ondernemers die door anderen gelezen worden. Geef je als ondernemer bijvoorbeeld cursussen? Dan wil je natuurlijk wel dat de teksten in die cursussen foutloos zijn!