Ga naar de inhoud

Wat is uitgeven in eigen beheer?

  • door
wat is uitgeven in eigen beheer, uitgever of eigen beheer boekomslag

Hoera, je manuscript is af! Maar ga je het opsturen naar een uitgever of ga je het uitgeven in eigen beheer. Steeds vaker hoor je over auteurs die voor die tweede optie kiezen, maar wat is uitgeven in eigen beheer eigenlijk?

Wat is uitgeven in eigen beheer?

Een boek uitgeven in eigen beheer, het geeft eigenlijk al de betekenis; je geeft zelf je boek uit, zonder tussenkomst van een uitgeverij. Jij beheert alles, jij bent degene die alles bepaalt.

Door je boek uit te geven in eigen beheer, behoud je zelf de volledige controle over je boek. Er is geen redacteur die wil dat je een bepaald hoofdstuk wijzigt, je mag zelf bepalen hoe de omslag eruitziet en ook kies je zelf de prijs voor je boek. Je hebt alle vrijheid om je boek uit te geven zoals jij dat wilt. Maar betekent dat dat je alles zelf moet doen?

Uitgeven in eigen beheer, betekent dat dat je alles zelf doet?

Zelf een boek uitgeven betekent echt niet dat je het helemaal alleen moet doen. Integendeel; het is zelfs beter om professionals in te schakelen om je te helpen. Je kunt namelijk niet overal goed in zijn. Als jij goed bent in het schrijven van een manuscript, betekent dat niet dat je dat manuscript alleen uit moet geven. Laat de cover van je boek ontwerpen, huur een redacteur in om je verhaal te controleren (of zoek proeflezers) en laat een tekstcorrector de kleinste fouten uit je manuscript halen. Maar: ook de mensen met wie je samenwerkt kun je zelf kiezen!

Zelf een boek uitgeven betekent niet dat je het alleen moet doen.

Kosten van uitgeven in eigen beheer

Bij het uitgeven in eigen beheer zijn alle kosten voor jezelf, in tegenstelling tot bij een uitgeverij. Je moet zelf investeren in je boek – denk aan de professionals die je gaan helpen, of de drukkosten van je boek. De kosten variëren enorm; schakel jij meerdere professionals in (een schrijfcoach, een redacteur, een tekstcorrector, een vormgever en iemand die je helpt met de marketing) dan ben je meer geld kwijt dan als je een beperkt aantal professionals inschakelt. Daarnaast verschillen ook de kosten voor het laten drukken van je boek. Het hangt af van de afmetingen van je boek, het aantal pagina’s, de soort omslag, de papiersoort en het aantal boeken dat je wilt laten drukken.

Maar: omdat jij je boek in eigen beheer uitgeeft, is ook alle winst voor jou! In tegenstelling tot bij een uitgeverij, want daar krijg je maar een percentage van de winst – de rest is voor de uitgeverij. Waarschijnlijk moet je wel wat afdragen als je een boek via een bepaalde webwinkel wil verkopen – maar of je dat gaat doen, bepaal je ook zelf.

Meer lezen: