Ga naar de inhoud

Wat kost een boek uitgeven in eigen beheer?

  • door
manuscript afwijzen - wat kost een boek uitgeven in eigen beheer - fouten in manuscripten

Zelf een boek of e-book schrijven én dat uitgeven in eigen beheer. Tegenwoordig is dat niet zo moeilijk meer. Maar een boek schrijf je niet zomaar. Als je manuscript af is, en je wilt serieus je boek of e-book gaan verkopen, is er wel meer voor nodig dan een zelfgeschreven verhaal en een mooi plaatje van internet op de voorpagina van het boek. Wat kost een boek uitgeven in eigen beheer? Je lees het hier!

Het schrijven van het manuscript

Hoe tevreden ben je over je manuscript? Lukt het je om helemaal zelf een manuscript te schrijven, of heb je daar hulp bij nodig? Het schrijven van een manuscript hoeft niet veel geld te kosten, maar het kost vooral veel tijd. En heb je een writer’s block of lukt het je om een andere reden niet om verder te gaan? Dan kun je overwegen om een schrijfcoach in te huren. Een schrijfcoach kan je helpen aan nieuwe inspiratie, je kunt samen sparren over plottwists en personages en een schrijfcoach helpt je met je schrijfplan zodat jij weet wanneer je manuscript af is! De kosten van een schrijfcoach variëren van € 60 tot € 100 per uur, afhankelijk van hun kwaliteiten en waar ze je mee gaan helpen. Veel schrijfcoaches bieden pakketten aan voor meerdere gesprekken. Het is afhankelijk van jou en je manuscript hoeveel gesprekken met een schrijfcoach je nodig hebt.

Het herschrijven van een manuscript

Soms wordt gezegd dat een redacteur hetzelfde is als een schrijfcoach, maar dat is het – zeker bij uitgeverijen – niet. Een redacteur zorgt ervoor dat alles klopt in het verhaal en het is noodzakelijk om een redacteur in te schakelen om je manuscript naar een hoger niveau te tillen. De kans is groot dat je na een redactieronde (grote) delen van je manuscript moet herschrijven om het manuscript nóg beter te maken. De opmerkingen van een redacteur zorgen vaak voor een betere opbouw van je tekst en voor een goede structuur. Een redacteur rekent voor inhoudelijke redactie vaak € 0,01 tot € 0,02 per woord.

Ben je tevreden over je manuscript? Dan is de volgende stap om een tekstcorrector in te schakelen.

Laten corrigeren van een manuscript

Sommige redacteuren doen ook correctiewerk, maar er zijn ook tekstcorrectors die zich alleen bezig houden met tekstcorrectie en zich niet bemoeien met de inhoud van het verhaal. Deze tekstcorrectors letten op de juiste grammatica en spelling en zorgen ervoor dat alle (spel)fouten uit het manuscript worden gehaald. Iedere schrijver, ook een gevorderde schrijver die al meerdere bestsellers heeft uitgebracht, maakt fouten bij het schrijven van een boek, dus professionele tekstcorrectie is altijd noodzakelijk. De kosten van een tekstcorrector zijn vooral afhankelijk van de lengte van een manuscript. De meeste (zelfstandige) tekstcorrectors vragen een tarief tussen € 0,006 en €0,02 per woord.

Vormgever

Hoewel je tegenwoordig met online programma’s als Canva of met een programma als Photoshop zelf prachtige covers kunt maken, is dat niet voor iedereen weggelegd. Je kunt ervoor kiezen om een (grafisch) vormgever in te huren om de cover van jouw e-book vorm te geven. Geef je een fysiek boek uit? Dan is het altijd aan te raden om een vormgever in te huren die niet alleen zorgt dat de cover, de streepjescode (die je ook apart online dient te bestellen voor ongeveer € 25) en de flaptekst op de juiste plek staan, maar die er ook voor zorgt dat het binnenwerk juist opgemaakt is.

Heb je nog geen idee wat je wilt als boekcover? Op websites als 99designs.nl is het mogelijk om tegen betaling een ontwerpwedstrijd te starten waarbij meerdere designers aan de slag gaan en jij kunt kiezen voor de boekomslag die jij het mooiste vindt.

De kosten voor een omslag variëren tot ongeveer € 350,-. Voor het binnenwerk zijn de kosten vaak afhankelijk van het aantal pagina’s en daarnaast is het voor de prijs ook belangrijk of er (kleuren)afbeeldingen in staan. Voor een boek met alleen tekst is de opmaak van het binnenwerk goedkoper dan voor bijvoorbeeld een prentenboek.

Wil je helemaal geen geld uitgeven aan een cover? Dan kun je met alleen tekst of met een rechtenvrije afbeelding zelf een cover ontwerpen. Maar let op; de cover is de eerste indruk van je boek en de eerste indruk bepaalt meestal of een boek gekocht wordt of niet. Met een opvallende, professionele, omslag is de kans groter dat je boek wordt gekocht.

Een ISBN aanvragen

Een ISBN is verplicht als je een fysiek boek uit wilt geven. Bij veel platforms waarop je je e-book kunt verkopen krijg je een gratis ISBN, maar het is ook mogelijk om zelf een betaald ISBN voor je e-book aan te vragen.

Drukkosten van een fysiek boek

Ook de drukkosten van een boek kunnen ontzettend variëren; hoe dikker het boek, hoe duurder het is. Hoe meer kleur er gebruikt wordt, hoe hoger de drukprijs. Maar dit geldt ook voor het formaat van het boek; een standaardformaat is goedkoper, en een paperback (met een zachte kaft) is goedkoper om te laten drukken dan een boek met een harde kaft. Daarnaast is de volgende vraag belangrijk; hoeveel boeken wil je laten drukken? Hoe meer boeken je wilt laten drukken, hoe goedkoper de prijs per boek.

Heb je geen idee hoeveel boeken je gaat verkopen, of heb je geen geld of plaats om zoveel boeken op te slaan? Dan kun je kiezen voor POD, oftewel Printing On Demand. Boeken worden dan in een kleine oplage, vanaf 1 stuk, gedrukt, vaak pas als het boek verkocht is. Hierdoor heb je geen plaats nodig om de boeken op te slaan én loop je minder risico, omdat je pas kosten maakt voor het drukken als het boek verkocht is. Het nadeel is wel dat het langer kan duren voordat het boek bij de koper is.

Opslag en distributie van je boek

Wie gaat je boek verkopen en verzenden? Ga je dat zelf doen? Waar ga je de boeken opslaan? Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen kunnen de kosten enorm verschillen. Zelf je boeken opslaan en verzenden kost je minder dan de boeken laten opslaan bij bijvoorbeeld Centraal Boekhuis. Maar heb je wel plaats voor zoveel boeken? En kun je de boeken altijd op tijd verzenden, of vind je het fijner als dat voor je wordt gedaan? De abonnementskosten voor het Centraal Boekhuis bedragen bijvoorbeeld ongeveer € 30 per maand. Daarnaast zijn er diverse andere (tussen)partijen die dit (vaak iets goedkoper) voor je kunnen regelen.

Dus, wat kost een boek uitgeven in eigen beheer?

De totale kosten voor het uitgeven van een boek in eigen beheer hangt ontzettend af van de keuzes die je zelf maakt. Wat kost een boek uitgeven in eigen beheer? Dat hangt af van jouw keuzes. Wel of geen schrijfcoach inhuren? Alleen een e-book of ook fysieke boeken? Zelf een omslag maken of een grafisch vormgever inhuren? Sla je boeken op bij CB of kies je voor POD? Zoveel keuzes die je kunt maken en die bepalen wat het kost om een boek uit te geven in eigen beheer.

Een boek uitgeven in eigen beheer kost tussen de honderden en duizenden euro’s, afhankelijk van de keuzes die je maakt. Wat wil je aan je boek uitgeven? Wat denk je eraan te gaan verdienen? Er is zoveel om rekening mee te houden…

Meer weten over uitgeven in eigen beheer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *