Ga naar de inhoud

Welke boeken ik gebruik als tekstcorrector

  • door
een tekstcorrectie - boeken tekstcorrector

Heel eerlijk; als ik iets niet weet dan zoek ik vooral informatie op internet. Maar internet is niet altijd betrouwbaar. Ik heb daarom verschillende boeken die ik als tekstcorrector gebruik om informatie op te zoeken. Welke boeken dat zijn? Dat lees je hier!

  • Dé Schrijfwijzer

Dit boek kan absoluut niet ontbreken als tekstcorrector. Voor mij is er geen beter boek over de Nederlandse taal. In de Schrijfwijzer worden verschillende soorten taalvragen beantwoord. Er zijn duidelijke voorbeelden en de informatie wordt op een leuke manier overgebracht.

  • Het Groene Boekje

De officiële spelgids van de Nederlandse taal, zodat je correct kunt schrijven. In dit boek kun je precies vinden hoe je een woord moet schrijven. Vaak doe ik dit online, maar als ik daarna toch nog twijfel dan gebruik ik dit boekje.

  • Voorzetsels

Ook voor dit boek geldt; veel informatie over voorzetsels is te vinden op internet. Regelmatig gebruik ik daarvoor de website van Onze Taal. Maar de informatie over voorzetsels in het boek Voorzetsels vind ik nog net wat duidelijker en uitgebreider.

  • Spreekwoordenboek

Op internet is zoveel onjuiste informatie te vinden over spreekwoorden (zoals betekenissen van spreekwoorden, of foutieve formuleringen) dat ik hiervoor liever de informatie opzoek in een boek.

  • Bosatlas

Dit boek had je vast niet verwacht in het rijtje, maar het is echt waar. Als je op internet de correcte spelling van een landnaam of plaatsnaam zoekt, vind je vaak niet het juiste antwoord. Daarom gebruik ik de spelling uit de Grote Bosatlas! (En ja, de eerste keer dat ik dit boek gebruikte voor een tekstcorrectie, deed me dit wel een beetje denken aan de saaie aardrijkskundelessen van de middelbare school… 😉 )

Welke boeken vind jij, als tekstcorrector, onmisbaar?

Meer lezen over boeken voor schrijvers?