Ga naar de inhoud

Wet op de vaste boekenprijs

  • door
tips als je een manuscript naar een uitgever stuurt - wet op de vaste boekenprijs

Sinds 2005 is bij wet geregeld dat papieren boeken een vaste boekenprijs hebben, dit is de Wet op de vaste boekenprijs. Maar wat houdt deze wet in? Voor welke boeken geldt deze wet, en wat zijn de uitzonderingen?

Stel je eens voor dat jouw boek voor X euro te koop is bij verschillende (bekende) boekhandels. Ineens is jouw boek ook te koop bij een grote budgetwinkelketen, voor slechts een kwart van dat bedrag. Boekhandels zouden de concurrentie niet aankunnen, waardoor ze failliet zouden gaan. Om dit te voorkomen is de Wet op de vaste boekenprijs ontstaan.

Voor welke boeken geldt de Wet op de vaste boekenprijs?

Deze wet geldt niet voor alle boeken. Het geldt voor werken die papieren bladzijden hebben en een tekst in de Nederlandse (of Friese) taal hebben. Het maakt hierbij niet uit of het boek is uitgegeven door een uitgeverij, of in eigen beheer. Voor elk boek dient een prijs vastgesteld te worden en deze moet gemeld zijn bij het Commissariaat voor de Media, uiterlijk een week voor de ingangsdatum. Dit Commissariaat is verantwoordelijk voor de handhaving en kan eventuele sancties opleggen. Iedereen die het boek verkoopt dient zich aan de vaste prijs te houden.

Geldt de Wet op de vaste boekenprijs ook voor e-books?

Voor e-books geldt deze wet niet. Dit is besloten omdat een vaste prijs voor e-books schadelijk zou zijn voor de ontwikkeling van de boekenmarkt.

Andere uitzonderingen voor de Wet op de vaste boekenprijs

De wet geldt niet voor e-books, en ook voor schoolboeken geldt de vaste prijs niet. Daarnaast geldt de wet ook niet voor luisterboeken, tweedehands boeken en beschadigde boeken.

Na een halfjaar mag de uitgever de prijs van een boek aanpassen (de prijs mag zowel verhoogd als verlaagd worden) en een jaar na uitgave kan hij de vaste prijs opheffen. Als dat gebeurt mag het boek daarna voor elke prijs verkocht worden. Dit kan interessant zijn als je boek niet zo goed verkoopt als je had gehoopt, waardoor je nog een flinke voorraad hebt liggen.

Hoe zit dit in andere landen?

Ook in Vlaanderen is er een wet die de boekenprijs reguleert. Bij uitgave van een boek krijgt het boek een minimumprijs toegewezen. Tijdens de eerste zes maanden na verschijning van het boek mag op die prijs maximaal tien procent korting worden gegeven.  Na deze zes maanden is de boekenprijs vrij. In Vlaanderen geldt deze wet ook voor e-books. Wel zijn er uitzonderingen voor bijvoorbeeld wetenschappelijke boeken. Ook diverse andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje, hebben een soortgelijke wet.

Kun je korting geven op boeken?

Door de Wet op de vaste boekenprijs kun je niet zomaar korting geven op je boek, ook niet als je zelf je boek hebt uitgegeven. Het is wel mogelijk om een korting te geven, maar er zijn meerdere voorwaarden om rekening mee te houden. Zo moet je bijvoorbeeld ook de korting melden bij het Commissariaat voor de Media.

Je kunt je boek bijvoorbeeld tijdens een bepaalde periode tegen een lagere prijs aanbieden; denk aan een lagere prijs tijdens de decembermaand of de zomerperiode. Deze tijdelijke actieprijs moet ook gemeld worden bij het Commissariaat en mag maximaal drie maanden gehanteerd worden.

Voor meer informatie over kortingen en de Wet op de vaste boekenprijs raad ik je altijd aan om contact op te nemen met het Commissariaat van de Media, om problemen en eventuele boetes te voorkomen.