Ga naar de inhoud

Zelf uitgeven via Draft2Digital

  • door
zelf uitgeven via Draft2Digital, uitgeven via Amazon, e-book bij google books

Wat is Draft2Digital?

Draft2Digital, afgekort D2D. Als beginnende selfpubber is de kans groot dat je daar nog nooit van gehoord hebt. Je kunt een e-book zelf uitgeven via Draft2Digital. D2D is een website waarop jij je e-book kunt publiceren en dankzij dat platform komt je e-book op verschillende verkoopwebsites (naar keuze) terecht. Dankzij hun samenwerkingen kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je e-book via hen te publiceren bij Amazon, Kobo (incl. Kobo Plus en Bol.com), Apple Books, Barnes&Noble en nog meer!

Draft2Digital is een platform voor auteurs die zelf hun e-book uit willen geven, ze zijn de verbindende factor tussen schrijver en koper. Zij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het e-book en helpen je niet met bijvoorbeeld opmaak, redactie en promotie. Je mag gebruikmaken van hun verkoopplatform in ruil voor ongeveer 30% van je opbrengst.

Hoe publiceer je je boek via D2D?

Met een account op de website van D2D kun je ervoor zorgen dat jouw e-book op de grootste websites terecht komt. Het grootste voordeel van D2D is dat zij met diverse websites samenwerken. Het enige wat jij moet doen is je e-book zelf uitgeven via D2D. Een Wordbestand met daarin het manuscript is voldoende om door hen omgezet te worden in de juiste bestandsformaten per verkoopwebsite. Veel meer dan de standaardinformatie over je boek (genre, auteur, samenvatting), een voorpagina en het manuscript heb je niet nodig.

Omdat D2D het Wordbestand automatisch omzet naar bijvoorbeeld een ePub of PDF hoef jij dat zelf niet meer te doen. Let er wel op dat je al deze bestanden controleert voordat je echt je boek publiceert. Een punt waarop het weleens misgaat is dat D2D een nieuwe paragraaf in een Wordbestand niet overneemt in PDF. Hierdoor verschijnt er geen witregel en is het niet duidelijkdat er een nieuwe paragraaf is begonnen in een nieuwe setting of een nieuwe tijd. Als ik een boek lees via Kobo Plus (waar D2D ook naar distribueert) kom ik dit nog regelmatig tegen.

Verkoopoverzichten en uitbetalingen

Na het aflopen van een kalendermaand ontvang je van D2D per verkoopkanaal een verkoopoverzicht. Als alle verkoopoverzichten binnen zijn ontvang je daarnaast ook nog een overzicht met alle verkopen van de maand. Het duurt wel een tijdje voor je deze binnenkrijgt. Een week of zeven na het eind van de maand ontvang je deze pas, maar dan staat ook meteen het verdiende bedrag voor je klaar. Houd er bij de uitbetaling wel rekening mee dat D2D alles in dollars rekent en dat een bank wellicht extra kosten in rekening kan brengen bij een uitbetaling. Bij een schrijver werd bij elke uitbetaling een euro of zeven verrekend door de bank, maar zowel de bank als D2D kon niet vertellen waarom dit gebeurde. Een overstap naar Paypal zorgde ervoor dat dit niet meer gebeurde en dat het bedrag gewoon in dollars overgemaakt kon worden.

Contact met D2D

De klantenservice van Draft2Digital houdt je goed op de hoogte van eventuele vertragingen of nieuwe features van het platform. Ze laten het weten zodra er samenwerkingen met nieuwe verkoopkanalen zijn en daarnaast zijn ze zelf goed te bereiken. Ze reageren snel en duidelijk op de berichten, al gaat alle communicatie wel in het Engels.

Wil je dat jouw e-book op andere websites te koop is? Lees dan Jouw e-book te koop via Bol.com? Zo doe je dat! en Zelf je boek uitgeven via Amazon.