Ga naar de inhoud

Zo overwin jij je writer’s block

  • door
Contentstrategie voor Instagram voor auteurs - writer's block

Elke schrijver, zowel bestsellerauteurs als beginnende schrijvers, heeft weleens last van een schrijfblokkade, ook wel bekend als een writer’s block. Heb je hier last van? Ik geef je zeven tips om je writer’s block te overwinnen.

Ga schrijven in een andere omgeving

Schrijf je altijd in je werkkamer? Ga dan eens ergens anders zitten! Ga in de zomer in de tuin zitten, neem plaats in de lokale bibliotheek of zoek in de stad een leuk koffietentje. Een nieuwe omgeving kan wonderen doen voor je creativiteit! Het kan je hersens prikkelen en je uit je normale schrijfroutine halen, waardoor je met nieuwe inzichten komt!

Schrijf eens iets anders

Ben je helemaal vastgelopen met je huidige manuscript? Schrijf dan eens iets anders! Begin gewoon te schrijven, zonder te denken aan structuur of kwaliteit. Laat je gedachten stromen en schrijf alles op wat in je opkomt. Dit kan je helpen om nieuwe ideeën op gang te brengen. Vind je het lastig om zo vrij te schrijven? Schrijf dan eens aan een ander project waar je al eens aan hebt gedacht of mee bezig bent. Dit hoeft geen ander uitgebreid manuscript te zijn, maar dit kan ook een nieuw kort verhaal, een blogpost of zelfs een gedicht zijn.

Maak een schrijfschema

Door een schrijfschema te maken en je eraan te houden, blijf je in een flow zitten. Deze discipline kan helpen om je schrijfvaardigheden te verbeteren en een writer’s block te voorkomen.

Brainstorm over nieuwe ideeën of verhalen

Ga zitten en brainstorm over mogelijke onderwerpen en ideeën. Maak een lijst met onderwerpen waar je over zou willen schrijven, of die je zou willen onderzoeken. Dit kan helpen om een nieuw perspectief voor je manuscript te vinden.

Lees een artikel/blog/boek

Lezen is een geweldige manier om je creativiteit weer aan de praat te krijgen. Lees iets in of over het genre van je boek, iets wat gerelateerd is aan je interessegebied. Wellicht doe je hier nieuwe ideeën op.

Doe schrijfoefeningen

Door schrijfoefeningen te doen kun je in een schrijfflow blijven. Weet je niet wat je kunt doen om te oefenen? Lees dan eens ‘Schrijfoefeningen; zo blijf jij in een schrijfflow’.

Ontspan

Ga even iets anders doen dan schrijven. Neem de tijd om te ontspannen. Dat hoeft echt geen yoga of meditatie te zijn als dat niets voor jou is, maar maak een wandeling of ga even sporten. Niets voor jou? Misschien kun je iets bakken of schoonmaken – net wat jou ontspant! Neem de tijd om te kalmeren en ga daarna weer aan de slag. En denk eraan; goede ideeën kunnen op de meest onverwachte momenten komen!

Wat doe jij als je last hebt van een writer’s block?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *