Taal is mijn ding. Dat was eigenlijk al duidelijk toen ik op de basisschool ontelbaar veel boeken las en ik zelf verhaaltjes schreef als hobby.

Toch voelde ik dat het schrijven van teksten niet mijn passie was – teksten van anderen nakijken vond ik veel leuker! Steeds vaker merkte ik dat fouten in teksten mij irriteerden. 

Een tekst met spelfouten geeft een negatieve leeservaring en de schrijver van de tekst wordt minder serieus genomen. Vaak twijfelt de lezer aan de betrouwbaarheid en/of professionaliteit van de schrijver. Ik help je graag om ervoor te zorgen dat lezers een positieve indruk van je krijgen door de fouten uit je teksten te halen zodat jij betrouwbaar en professioneel overkomt.  

IMG_0091
"Niet alleen bij mijn werkzaamheden, maar ook in privésituaties kom ik vaak spelfouten tegen. Zowel journalisten van nieuwssites als Netflix-ondertitelaars kunnen soms wel een cursus Nederlands gebruiken..."
Tekst en letters - Tamara

Ik ben Tamara en met mijn passie voor tekstcorrectie ben ik in 2019 voor mezelf begonnen als tekstcorrector. Toen ik nog een kind was had ik al het talent om fouten in teksten te zien; typ-, taal- en spelfouten vielen mij altijd meteen op – en dat is nooit veranderd. 

Het liefst ben ik de hele dag bezig met taal. In mijn vrije tijd zul je me dan ook regelmatig een boek zien lezen – al lees ik tegenwoordig bijna alleen nog maar e-books.

Als tekstcorrector krijg ik regelmatig manuscripten toegestuurd. Manuscripten van schrijvers die van plan zijn om hun verhaal naar een uitgever te sturen of zelf hun boek uit te geven. Maar ook manuscripten van schrijvers die al een ‘uitgeverij’ hebben gevonden maar zelf moeten zorgen dat het manuscript foutloos is.

Bij traditionele uitgevers is dat nooit het geval; wordt je boek uitgegeven door een traditionele uitgeverij? Dan zorgen zij voor alles; redactie, tekstcorrectie, drukwerk en opslag, en vaak ontvang je als schrijver gratis enkele exemplaren.

Steeds vaker hoorde ik verhalen van schrijvers die een ‘uitgeverij’ moesten betalen voor de uitgave van hun boek, verplicht moesten betalen voor meerdere exemplaren, of schrijvers die maar een klein percentage van de winst kregen.

Waarom zou je een ‘uitgeverij’ – die vrijwel elk manuscript accepteert – betalen, terwijl je daarnaast zelf moet zorgen en betalen voor een foutloos manuscript, een aantrekkelijke cover en de marketing? En dat terwijl het zo gemakkelijk is om zelf je eigen e-book uit te geven!

Ik heb me verdiept in het uitgeven van e-books – en uiteraard heb ik het zelf geprobeerd – en ik ben erachter gekomen dat het heel eenvoudig is om zelf je eigen e-book uit te geven. Vrijwel het enige wat je nodig hebt is een (foutloos) manuscript. Daar heb je geen ‘uitgever’ voor nodig!

Wil jij ook je eigen e-book uitgeven? Laat het me weten!