Ga naar de inhoud

Als je een tekst geschreven hebt wil je deze vaak zo snel mogelijk publiceren. Een tekst is als een visitekaartje; (spel)fouten in je teksten komen onprofessioneel over en kunnen ervoor zorgen dat mogelijke klanten afhaken. Zeker bij belangrijke teksten zoals de teksten op je website, je gratis e-book of je brochure is het belangrijk dat er geen fouten in staan.

tekstcorrectie

Teksten schrijven is een vak op zich, maar een tekstschrijver is vaak duur. Bovendien weet jij al precies wat je wilt vertellen en heb je daarvoor alle informatie en kennis al. Je kunt het zo opschrijven en tijdens het schrijven zit je helemaal in een flow. Je schrijft je teksten graag zelf, want met een tekstschrijver zul je eerst nog moeten bespreken hoe je teksten eruit komen te zien.

Het opschrijven is dus niet het probleem, de taal echter wel. Er sluipen (kleine) foutjes in je teksten die ervoor zorgen dat de tekst niet lekker leest, de boodschap niet begrepen wordt of de tekst onprofessioneel overkomt.  Het is toch zonde als je met tekst niet bereikt wat je had willen bereiken, terwijl je er zoveel moeite in hebt gestoken?

 
Herken je dit? 
 • Zichtbaarheid is ontzettend belangrijk voor een ondernemer, maar jij bent niet zo zichtbaar omdat je bang bent om fouten te maken in je teksten.
 • Je hebt geen idee wanneer een werkwoord eindigt op een –d, –t of –dt.
 • Je twijfelt of je tekst lekker leest.
 • Je bent veel tijd kwijt aan het nakijken van je eigen teksten. Deze tijd besteed je liever aan zaken die je wél leuk vindt.
 • Je wilt foutloze teksten publiceren, maar je bent onzeker over je zelfgeschreven teksten omdat je merkt dat je je eigen fouten niet meer ziet.

Controleer jij je teksten ook met de spellingscontrole? Helaas heeft de spellingscontrole het niet altijd goed. Vaak ziet de spellingscontrole fouten niet, of verbetert het woorden die juist waren.

Bij het nalezen van je eigen teksten zie je vaak je eigen fouten over het hoofd, omdat je blind bent voor je eigen fouten. Je weet wat er had moeten staan en leest daardoor over bijvoorbeeld een spelfout of een vergeten woordje heen.

Als je je tekst een paar dagen aan de kant legt, kun je er daarna weer met een frissere blik naar kijken en haal je er wellicht nog wat foutjes uit voordat je de tekst gaat publiceren. Maar hoe zou het zijn om de tekst na een paar dagen gecorrigeerd terug te krijgen, zodat je zelf geen tijd meer hoeft te steken in het nakijken van jouw teksten?

Hoe zou het voor je zijn als:  
 • jij lekker je teksten kunt schrijven, zonder dat je je druk hoeft te maken om eventuele (spel)fouten?
 • je professioneel overkomt met de teksten op je website en in je e-book, zodat mensen jouw als dé expert in jouw vakgebied gaan zien?
 • je tijd bespaart omdat je niet langer na hoeft te denken over het gebruik van d’s en t’s?
 • je vol vertrouwen je nieuwe websitepagina/e-book/blog kunt publiceren omdat je zeker weet dat er geen fouten meer in staan?
tekstcorrectie op papier - corrigeer

Wil jij ook een foutloze tekst publiceren? Laat mij dan je tekst nakijken!

Wat houdt een tekstcorrectie in?

Ik check je e-book op onder andere spelling en grammatica. Ik controleer of de zinnen goed lopen en let ook op interpunctie en consistentie. 

Stuur je mij je e-book in een pdf-bestand? Ik gebruik dan de functie ‘opmerkingen’ voor opmerkingen en correcties. Je ontvangt van mij een gecorrigeerde versie retour, waarin je kunt zien wat er aangepast moet worden.

Stuur je mij de tekst van je e-book in een Word-bestand? Ik corrigeer de tekst dan met de optie ‘wijzigingen bijhouden’. Je ontvangt dan niet alleen een volledig gecorrigeerde versie terug, maar ook een versie waarin je mijn opmerkingen en aanpassingen kunt zien. De gecorrigeerde versie kun je direct plakken in je e-book/op je website/in je nieuwsbrief, en in de andere versie kun je zien wat je fout hebt gedaan zodat je ervan kunt leren!

Wat is tekstcorrectie?

‘Tekstcorrectie is het opsporen van fouten met als doel deze te verbeteren’, is de definitie van tekstcorrectie. Het doel van een tekstcorrectie is een foutloze en lekker leesbare tekst. De tekst blijft hetzelfde, alleen de fouten worden eruit gehaald. Correcties worden alleen waar nodig doorgevoerd. Er wordt niets veranderd aan de inhoud van de tekst zoals de woordkeuze en de indeling.

Het corrigeren van een tekst is inclusief lichte tekstredactie, waarbij ik kijk naar bijvoorbeeld consistentie, zinsopbouw en stijlfouten.

Ik corrigeer onder andere e-books, brochures, nieuwsbrieven, websitepagina’s en manuscripten, maar ook voor andere Nederlandstalige teksten kun je bij mij terecht.

Heb jij een tekst op papier – of op je laptop – staan en twijfel je of de tekst wel correct is? Dan biedt tekstcorrectie uitkomst! Laat je tekst nakijken zodat je zeker weet dat je een foutloze tekst publiceert!

"Tamara heeft mijn e-book gecorrigeerd. Ik twijfelde eerst, omdat ik dacht dat ik weinig fouten zou maken. Ze haalde er echter veel fouten uit. Wat ben ik blij dat ik deze heb aangepast, zodat ik met een gerust hart mijn klanten mijn e-book kon sturen. Het komt echt veel professioneler over. "
"Als je in een flow zit schrijf je zo een lap tekst, maar ik weet dat er dan fouten ontstaan. De tekstcorrectie gaf mij enorm veel rust. Ik weet nu dat ik de tekst foutloos aanbied aan mijn cursisten!"

Wat ik niet doe:

 • teksten (her)schrijven
 • schrijfstijl aanpassen
 • woorden aanpassen
 • indeling veranderen
 • teksten toevoegen

Wat ik wel doe:

 • typ-, taal- en spelfouten verbeteren
 • leestekens juist toepassen
 • inconsistenties signaleren
 • onduidelijkheden aangeven
 • alternatieve woorden voorstellen bij onduidelijkheden of woorden die (te) veel gebruikt worden

Wil jij ook een professionele indruk achterlaten? Laat mij je tekst nakijken!

"Bedankt voor de correcties in mijn e-book. Ik dacht dat het niet nodig was, maar jouw kennersoog bleek toch noodzakelijk. Ook de aanbevelingen in de kantlijn waren zeker nuttig."
"Tamara geeft precies aan waar de fouten zitten zodat je hier zelf ook bewust van wordt. Je bent toch blind voor je eigen teksten. Voor mij dus erg waardevol en ik ga haar zeker vaker inzetten."

FAQ

Ja, er is spellingscontrole en nee, die haalt echt niet alle fouten uit een tekst. Het is een prima hulpmiddel voor bijvoorbeeld tikfouten, maar de spellingscontrole let niet op bijvoorbeeld zinsopbouw, grammatica en consistentie. 

Heel goed dat je dat doet! Maar iedereen – ook jij – leest over zijn eigen fouten heen, omdat je weet wat er moet staan. 

Een mooie lay-out is zeker belangrijk voor een e-book, maar denk je dat lezers van je e-book jou serieus nemen als er fouten in staan? De lay-out is belangrijk, maar correcte teksten zijn net zo belangrijk! 

Misschien vind jij het niet erg, je (potentiële) klanten vinden het wél erg. Met foutjes in je teksten laat je geen professionele indruk achter.

Jazeker, elke Nederlandstalige tekst kan ik voor je nakijken. Denk bijvoorbeeld aan een blog, e-mail, websitepagina. of manuscript. Neem voor meer informatie contact met me op via info@tekstenletters.nl.

Een e-book van maximaal zes pagina’s ontvang je meestal binnen een week terug. Is je e-book langer? Dan hangt dit onder andere af van de lengte van de tekst. In overleg beslissen we wanneer jij je gecorrigeerde e-book ontvangt.

Wil jij ook je tekst laten nakijken? Ik kan je helpen!

Twijfel je nog of heb je een vraag? Is er een andere tekst die je wilt laten corrigeren? Neem dan contact met me op via info@tekstenletters.nl.